Jonas Falks lyxvilla i Spanien stormad av polis

I samband med en utredning om en kriminell organisation i Spanien stormades Jonas Falks villa av 35 tungt beväpnade poliser. Den spanska polisen misstänker Falk för samröre med den kriminella organisationen. Falk greps och begärdes häktad men domaren gick emot åklagaren och han försattes på fri fot istället för att häktas. Insatsen ingick i något som den spanska polisen döpt till ”Operacion Beautiful”. Under denna utredning har polisen beslagtagit fyra ton kokain samt 300 fastigheter och flera miljoner i kontanter. Polisoperationen är resultatet av ett elva år långt polisarbete där även polis från Sverige Colombia, Portugal, Rumänien, Frankrike och Storbritannien varit involverad.

Jonas Falk (tidigare hette Jonas Oredsson), dömdes under 1990-talet för flera bankrån och rymde flera gånger från straff under uppmärksammade former. År 2010 greps han i Colombia misstänkt för att var inblandad i storskalig kokainsmuggling. Han dömdes till 18 års fängelse i tingsrätten för detta men i hovrätten frikändes han helt år 2014. Han bor i en villa som kostar uppemot 20 miljoner i en ”gated community” i Sitges, sydväst om Barcelona.

I en intervju i Expressen förnekar Jonas Falk all koppling till brottslighet:

Inom det spanska rättsväsendet får misstänkta inte ta del av åberopade bevis under utredningsskedet. Därför har både Jonas Falk och hans advokat Clara Martinez Nogués fått väldigt liten insyn i vad polisens misstankar mot svensken grundar sig i.

– Jag trodde att jag var misstänkt för narkotikabrott för de sa ”narkotika”, ”kriminell organisation” och ”penningtvätt” när jag greps. Men när jag fick se domstolspapperet efter jag släppts står inte att jag är misstänkt för att ha hanterat narkotika utan för att jag har koppling till någon som har blivit gripen för narkotikabrott.

Han nekar till att han begått något brott. Han säger att han inte heller vet vem eller vilka personer det är som polisen syftar på.

– Jag har suttit i fängelse så pass länge och känner så mycket folk så det är klart att jag känner folk som ägnat sig åt alla möjliga typer av brott. Men om någon nära mig blivit gripen för den här narkotikan som de pratar om så hade jag vetat om det.

Umgås du med kriminella eller människor med kriminellt förflutet?

– Nej. Bland spanjorer känner jag nästan ingen kriminell. Jag har suttit häktad här så det är klart att jag nån gång då och då stöter på någon som jag suttit på anstalt med. Men jag tror inte att det här målet handlar om det. Jag tror att det handlar om någon som känner någon som känner någon.

Då Falk uppenbarligen lever lyxigare än vad hans officiellt redovisade inkomster tyder på så är den spanska polisens misstankar om koppling till organiserad brottslighet och penningtvätt kanske inte så underliga. Han själv menar att han över på de skadestånd som betalats ut, han fick exempelvis 3,1 miljoner för den tid han satt häktad i Playa-målet. 3,1 miljoner räcker dock inte många år om inga andra inkomstkällor finns och Falk tycks inte arbeta.

Falk är under utredning som misstänkt för penningtvätt, skattebrott och ”deltagande i kriminell organisation” i Spanien. Misstankarna är att han investerat 56 miljoner kronor i lyxhus och restauranger. Pengarna anses av utredarna ha kommit från narkotikahandel. Utredningen har pågått under 5 års tid, sen han utlämnades från Sverige år 2014. Han har i stort sett hela tiden levt på fri fot med reseförbud och anmälningsplikt. Rättegången är planerad att hållas nästa sommar. Åklagarens yrkande är att Jonas Falk ska dömas till 20 års fängelse och böter på motsvarande en kvarts miljard kronor. En rättegång kanske kan klargör vad Flak egentligen lever på.

Läs mer:

Advertisements