Att snabbt minska utsläppen av växthusgaser är nödvändigt

Det är viktigt att så snabbt  som möjligt minska utsläppen av växthusgaser. Det går inte att uppnå genom önsketänkande om att supersnabbt snabbt fasa ut all användning av fossila bränslen och nollutsläpp (det är inte möjligt och dessutom kanske inte ens önskvärt, koldioxid är trots allt nåt som naturen behöver). Men det går att få en snabb minskning av växthusgasutsläppen genom ett antal åtgärder som redan idag är tekniskt möjliga.

  1. Elbilar och ellastbilar. Det kräver dock fler gruvor för att kunna tillverka alla batterier som behövs, även gruvor i Sverige.
  2. Införande av biltullar i alla storstäder
  3. Utbyggnad av modern elektrisk järnväg. Detta kräver sannolikt statliga investeringar.
  4. Kraftig solenergi- och vindkraftsutbyggnad. Pågår redan.
  5. Omställning av långväga storskaliga sjöfarten från att använda bunkerolja till att använda LNG som drivmedel. Det kräver dock ökade punktutsläpp efter ombyggnad av raffinaderier.
  6. Elfärjor och elbåtar för den småskaliga sjöfarten
  7. Skatt på flygbränsle. Måste av naturliga skäl vara internationell.
  8. Kol som bränsle i kraftverk fasas ut och förbjuds.
  9. Minskad nötköttskonsumtion i västvärlden

Det krävs realistiska och rimliga krav för att vi ska kunna nå någon stans. För att få igenom dess krav är det bra att klimatrörelsen finns. För även om det är så att ingenjörerna är de som kommer att lösa klimatkrisen som Adam Cwejman i GP skriver så skulle de sannolikt inte göra ett skit utan politiska beslut. De politiska besluten skulle troligen inte komma till stånd utan klimataktivister. Därför är klimataktivister och klimatrörelsen viktigare än ingenjörerna även om båda behövs. Adam Cwejman har därför också fel.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!