Överdrivet i DN om översvämningshot i Göteborg

När det gäller havsnivån så är det så att det är omvänt mot vad ETC Göteborg skriver. Landhöjningen i Göteborg är idag större än havsnivåhöjningen och kommer sannolikt så att förbli de närmaste 40 åren. Inget i Göteborg riskerar så vitt jag förstår det att hamna under vatten de närmaste 100 åren. Översvämningsrisken ökar inte heller.

I Göteborg är landhöjningen 1,6 mm per år när havsnivåhöjningen räknats bort från landhöjningen (det kallas apparent landhöjning). Uppgifterna är från 2010 så den apparenta höjningen lan vara lite lägre i dag. Källa: SMHI

Risken för att Göteborg ska översvämmas är alltså begränsad, i praktiken obefintlig de närmaste 30-40 åren. Risken tycks dock har ökat något då den senaste rapporten från IPCC uppger att havsnivåhöjningen är större än tidigare beräknat.

Förändrat klimat kan dock leda till ökad nederbörd vilket kan leda till tillfälliga översvämningar på vägar och i hus då dagvattenavloppen är underdimensionerade. I nuläget är det viktigare att se över den typen av anläggningar än att anlägg en barriär mot havet.

Det är också viktigt att faktiskt höja marknivån i Frihamnen, Gullbergsvass och på Backaplan innan de bebyggs så att risken för framtida översvämningar minskar (Inget tyder dock på att några sådana planer finns. I stadsdelar som är byggda och redan idag ligger lågt får andra åtgärder vidtas såsom högre kajer som stänger ute vattnet med mera. Det finns många sådana områden i Göteborg. Men nåt akut problem är det inte.

Göteborg riskerar inte att bli dränkt som DN påstår. Nån barriär är inte något som måste byggas nu. Men det kan vara bar att börja diskutera det.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!