Företagens klimatsiffror publiceras på DI:s börssidor

Dagens industri börjar lyfta in klimatsiffror på börssidorna, vilket kan behövas för att sätta press på företagen. Idag väljer en tydlig majoritet att inte redovisa sina utsläpp.

”Klimatkoll är i dag en självklarhet för alla aktörer inom näringslivet med bara en gnutta självbevarelsedrift”, skriver Dagens industri om den nya satsningen. Ändå är bolagens information om klimatarbetet ofta eftersatt. Idag redovisar inte ens vartannat av Sveriges största konsumtionsdrivande bolag sina utsläpp.

Därför börjar Di nu publicera klimatindikatorer på börssidorna, i ett första steg för 124 bolag. Med det säger tidningen att de vill peka på vikten av jämförbar information och skicka en signal om att hållbarhet nu ska in i huvudfåran som en av de viktigaste faktorerna i svensk ekonomi.

Enligt Kalle Nilvér, ekonom och grundare för GoClimateNeutral, kan de nya indikatorerna göra skillnad.

– Superbra initiativ! Allt som synliggör företags utsläpp är bra och viktigt. Att synliggöra det för en publik som DI:s är förmodligen extra bra, då det är många beslutsfattare som kanske historiskt mest fokuserat på ekonomisk tillväxt som kommer exponeras för vilken kostnad planeten har för tillväxten också. Detta kommer förhoppningsvis ge många företags hållbarhetsarbete en extra skjuts framåt, säger Kalle Nilvér.

”Efter decennier då mänskligheten levt över sina tillgångar börjar verkligheten å det brådaste att komma ikapp”, skriver Di.

Den klara majoriteten av företag som inte redovisar sina utsläpp kommer streckas i statistiken.

Beatrice Rindevall. Ursprungligen publicerat på Supermiljöbloggen enligt CC BY-NC-ND.

Liked it? Take a second to support Beatrice Rindevall on Patreon!
Become a patron at Patreon!