Löjlig lista på gator kring bostadsrätters prisökningar

GP har presenterat en lista på de gator som har högsta prisökningarna för bostadsrätter i Göteborg. Det är en ganska löjlig lista för på många av de gator som finns i topp finns det bara en enda bostadsrättsförening eller två föreningar med mycket få lägenheter. Det räcker med att en enda lägenhet går för ett ovanligt högt pris för att prisstegringen ska bli hög. Det är helt oseriöst att göra en lista utifrån den typen av uppgifter.

Journalisten som skrivit artikeln har faktiskt inte ens koll på var flera av gatorna ligger. Två av de gator där priset ökat mest är Kopparslagaregatan (1 förening med ungefär 6 lägenheter) och Liljeforsgatan. De ligger inte alls i Johanneberg utan i vad som officiellt heter Krokslätt men som kallas Burås. Dessutom handlar det om ett villaområde med små hyreshus, ägarlägenhetshus och bostadsrättshus insprängda, ibland är det gamla ombyggda villor. Mäklare vill gärna kalla det för Johanneberg för att de tror att det ger mer pengar. Men det är inte Johanneberg och har aldrig varit.

Volrath Thamsgatan och Sylvestergatan ligger dock i Johanneberg. På den förstnämnda finns ett nybyggt bostadsrättsstudenthem (plus en äldre förening) vilket förklarar prisuppgången i likhet med Gräddgatan i Kallebäck. Sylvestergatan är en kort gata i Övre Johanneberg med två bostadsrättsföreningar som mäklarna gärna påstår ligger i det mycket trevligare Nedre Johanneberg för att försöka få mer pengar.

På ingen av de 4 gatorna i Johanneberg och Krokslätt kan prisuppgången förklaras med de stora nya bostadsrätterna i hörnet av Eklandagatan och Viktor Rydbergsgatan (Frida Hjertbergs gata) som mäklare och journalisten Anna-Karin Nils Andersson verkar tro. Artikeln är oseriös och lider av bristande verklighets- och faktakontroll.

På samma sätt som med gatorna i Krokslätt och Johanneberg är det troligen med de andra gatorna som nämns i artikeln. Dålig faktakontroll. Tveksamma uppgifter. Dålig journalistik. Faktum är att det verkar vara en ren beställningsartikel för mäklarföretagen Ahre, Bjurfors och Fastighetsbyrån. Reklam i text med andra ord. Oseriöst och uselt helt enkelt.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!