Återigen har privatisering och avreglering skapat problem

Apotek och sjukhus har svårt att få tag på det sjukhusmateriel de behöver. Leverantörerna kan inte leverera det som beställs och behövs. Problemet är att avreglering och privatisering lett till upphandlingar där lägsta pris alltid vinner.

Bolagen med kontrakten kan sen inte uppfylla sjukhusens behov. Det låga priset de lämnat till upphandlarna (sjukhusen) innebär att de inte kan hålla lager och inte kan ha tillräckligt med anställda för att klara uppdraget. När de lägger anbuden tror de att det är samma sak att leverera sjukhusmaterial som att leverera kaffe och filmer på nätet. Det är bara att restnotera om varan inte går att få taga på eller inte finns i lager just nu. Det finns inga funderingar på vad sjukvård faktiskt är och innebär.

Det bolag som uppmärksammats i den nuvarande krisen med brist på sjukhusmaterial till flera sjukhus är ett företag som heter Apotekstjänst Sverige AB. Företaget ingår i ett logistikföretag (handelshus) som i allmänhet går under namnet Bonver men där moderbolaget heter Versteegh Gruppen AB. Det totala antalet anställd ai företaget är cirka 280. Ägare är Trygve Gerard Versteegh med familj. Förmodligen är han ättling till den familj som var en av Sveriges rikaste på 1980-talet.

Bonver startade som ett videouthyrningsföretag (senare DVD) och när utvecklingen innebar att den branschen saknade förutsättningar för att existera höll bolaget på att gå i konkurs men började istället sälja kaffe (Gåshaga Kafferosteri, Kavato, Coffee dreams), mjukglass och hyra ut filmer på nätet (Plejmo, numera nedlagt). För att sen slå sig på distribution av sjukhusmateriel genom Apotekstjänst Sverige AB. Det är faktiskt inte ett dugg förvånande att bolaget inte klarar av leveranserna av sjukhusmateriel.

Men grundproblemet är privatisering, avreglering och idiotiska upphandlingsregler. Apotekstjänsts inkompetens är bara en manifestation av en usel politik.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!