Oseriös arkitekt och oseriösa politiker vill riva Ullevi

Den bilälskande arkitekten Gunnar Werner vill absolut inte förändra Exercisheden på något sätt. Däremot vill han gärna riva Ullevi, en arena som används av betydligt fler om än på några få dagar om året. Hans förslag och de förslag som finns för området kring Skånegatan med ny bostadsbebyggelse som finns är som jag ser det helt oseriösa. Det oseriösa partiet Demokraterna är förstås anhängare av förslaget att riva Ullevi. I det stora hela är det dock ett idiotiskt förslag. Utan Ullevi inga stora Håkan Hellström-konserter och liknande.

Förslagens upplägg är också puckade. Först ska Ullevi rivas och därefter ska ny multiarena byggas. Det är idiotiskt. Under sådär 10 år kommer Göteborg i så fall att vara utan arena för större konserter och riktigt stora sportevenemang. En massa bostäder ska byggas, men inga förskolor och skolor. De som finns i området idag (tre stycken) ska rivas, möjligtvis med undantag av den minsta förskolan. Werner vill dessutom ha en bilväg genom Burgårdsparken.

Om Ullevi ska rivas, vilket naturligtvis inte bör vara otänkbart, så måste det gå till på annat sätt. En ny arena bör först byggas nån helt annan stans. Exempelvis ute i Kviberg eller Fjällbo (där SJ:s gamla verkstadsområde låg) eller på Backaplan. Vid Järnbrott finns det sannolikt också plats. Förutom när det gäller Backaplan krävs dock utbyggnad av den spårbundna kollektivtrafiken för att det ska kunna fungera bra. Först när det är gjort kan Ullevi rivas. Men det finns problem med detta också, det blir sannolikt för dyrt:

River vi Ullevi går den aldrig att ersätta. Det blir omöjligt att bygga en ny arena med motsvarande publikkapacitet. Ingen skulle acceptera att en färsk miljardarena stod oanvänd lika många dagar på året som Ullevi gör, den gamla arenans konkurrensfördel är storleken och de förhållandevis låga kostnaderna. Så hur fin en ny arena än skulle bli saknas artister och evenemang att fylla kalendern. Att Blåvitt skulle flytta in på en stadion med 60 000 stolar är inte ens utopi. Och det trots att Gamla Ullevi var omodern redan dagen den invigdes.

Så glöm jättekonserterna. De är historia den dagen Ullevi är borta. Likaså folkfesterna när Gothia och Partille cup invigs. Fler stora friidrottsmästerskap eller en Champions league-final kan vi också stryka.

Det bästa är nog istället att behålla Ullevi och bygga bostäder på Excercisheden. Lika mycket bostäder och dessutom billigare då ingen dyr ny jättearena behöver byggas. Bättre stadsstruktur på alla sätt. De verksamheter som idag använder Excercisheden kan utan problem och med små investeringar flyttas till andra platser. Exempelvis Kviberg, Ruddalen, Mossen, Slottsskogsvallen med mera.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!