Före detta advokat åtalas för omfattande bedrägerier och andra grova ekobrott

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Linköping har i dagarna väckt åtal mot en 46-årig före detta advokat i Stockholm, Thomas Lakhall, samt en 42-åring man för omfattande och grova ekobrott. Enligt åtalet har de två misstänkta i vissa fall begått brotten tillsammans och i vissa fall var för sig.

Åtalet omfattar grova bedrägerier, grova skattebrott och grova bokföringsbrott med kopplingar till ett flertal aktiebolag i koncernen Trinitas Fastigheter AB. En del av dotterbolagen i fastighetskoncernen har försatts i konkurs. Den åtalade brottsligheten sträcker sig över ett par år och avser hundratals miljoner kronor som lånats upp på falska grunder. Trinitas äger industri- och bostadsfastigheter i Norrköping. Finansieringen på totalt 200 miljoner kronor kommer enligt tidningen Affärsvärlden till stor del från obligationer som finanskoncernen Jool hjälpte Trinitas med under våren 2018. Även tidigare hade Jool lånat ut pengar till fastighetsbolaget.

Inledningsvis avsåg förundersökningen misstankar om grova skattebrott. Under utredningens gång uppkom misstankar även om ytterligare omfattande brottslighet.

Den information som inhämtades under utredningen ledde till att förundersökningen kom att utökas till att även avse misstankar om flera fall av grova bedrägerier och grova bokföringsbrott. Allt med kopplingar till olika aktiebolag. Utan den inledande förundersökningen bedömer åklagarna att de tillkommande gärningarna skulle ha varit svårupptäckta.

– En tillsynes märklig omständighet är att de grova bedrägerierna har lyckats trots olika granskningsprocesser från exempelvis finansbolag, advokatbyrå och investerare. Ett flertal investerare, såväl privatpersoner som professionella investerare, har förmåtts investera i bland annat i obligationer till ett värde av 200 miljoner kronor. Målsägandena finns ibland annat Sverige, Norge och Finland, säger Oscar Strömblad, åklagare och förundersökningsledare vid Ekobrottsmyndigheten i Linköping, i ett pressmeddelande.

Vissa grova bedrägerier har begåtts med hjälp av investerarpresentationer med osanna uppgifter, förfalskade värderingsutlåtanden rörande fastigheter och falska kontouppgifter. För att dölja brottsligheten har även bokföringen i de olika bolagen manipulerats.

Utredningen som har varit mycket omfattande har bedrivits som ett samverkansärende mellan Ekobrottsmyndigheten och Skattebrottsenheten. Samverkan har även skett med Skatteverkets fiskala del.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!