”Knarkkungen” som aldrig smugglat eller sålt knark

Magasinet Paragraf publicerade en lång rad artiklar kring processen mot Jonas Falk. De menade att han i tingsrätten dömdes trots brist på bevis och att rättssäkerheten åsidosatts. År 2008 började svensk polis spana mot Jonas Falk som då befann sig i Spanien. Polisens misstankar var enligt Dick Sundevall i Magasinet Paragraf att han sålde rånplaner till svenska värdetransportrånare:

Svensk polis började 2008 spana mot Falk i Spanien. Först misstänkte man att han sålde rånarplaner. Det visade sig vara grundlöst. Då riktade man in sig på olagliga affärer med diamanter, och gick så långt att man utsatte en vän till Falk för en provokation genom att utge sig för att vara diamanthandlare. Dock utan resultat, då även ”diamantspåret” visade sig grundlöst.

I maj 2009 gick Sverige, Spanien, Frankrike och Schweiz, på svenskt initiativ, ihop i ett så kallat Joint Investigation Team (JIT). Frankrike och Schweiz hoppade dock av ganska snabbt. Arbetshypotesen för denna JIT var att Jonas Falk hade tillgångar som härrörde från grov brottslighet.

Polsen menade att det handlade om storskalig kokainsmuggling från Colombia till Sverige och andra länder i Europa. Jonas Falk hade en tid mellan att han lämnade Sverige och bosatte sig i Spanien Det fanns vid tillfället inget som band Jonas Falk till varken rån eller kokainsmuggling. Men det fanns kopplingar mellan vänner till Jonas Falk och kokainsmuggling.

Läraren och ensamseglaren Mauritz Andersson som kände Jonas Falk anlände enligt den polisutredning som gick under namnet Operation Playa till Falmouth i sydvästra England med båten Liselott den 23 september 2006. Åklagare och polis menade att var båten lastad med kokain som ska ha sålts i Storbritannien. Både Mauritz Andersson och Jonas Falk hade stora inkomster detta år, men källan till pengarna är inte känd. Polisen ansåg att det var inkomster från narkotikaförsäljning. Några bevis för något av detta existerar inte.

I juni 2008 greps Tom Jonsson utanför Barbados kust med 1,1 ton kokain. Åklagarna menade att Tom Jonssons smugglingsförsök var koordinerat med en lyckad smuggling vid samma tid som utfördes av Mauritz Andersson. Samma år noterades återigen ökade inkomster för Mauritz Andersson och Jonas Falk, varifrån pengarna kom är dock oklart. I slutet av året inleddes den svenska förundersökningen som senare fick namnet Operation Playa. Tom Jonsson dömdes år 2009 i en rättegång i Venezuela till 8 års fängelse för narkotikabrott. Tom Jonsson och Jonas Falk lärde känna varandra i Sverige år 2004. Året efter det flyttade Falk till Colombia.

I januari 2009 träffade Jonas Falk en man vid namn Andreas Niklasson i Miami och de lär känna varandra. Jonas Falk, Andreas Niklasson och Mauritz Andersson åker från Miami till Colombia med Falks nyinköpta båt Bona Fide. Andreas Niklasson var vid denna tid bosatt i Argentina sen 2006. Den svenska åklagaren menade att kommande smuggling av narkotika planerades under båtturen. Några bevis för detta existerar inte.

Enligt polisutredningen avbröt Andreas Niklasson och Mauritz Andersson ett smugglingsförsök utanför Colombias kust i juli 2009. De kommunicerade båda med någon som skulle ha kunnat vara Jonas Falk i samband med detta. Några bevis för något av detta verkar inte finnas.

I juni 2010 grep den franska kustbevakningen Mauritz Andersson och hittade 1,4 ton kokain i dennes båt Solero. De uppbringade båten utanför St. Martin i norra Karibien, men Andersson och det beslagtagna kokainet fördes till den större ön Martinique. Enligt svensk polis var det Jonas Falk som stod bakom smugglingen och de ville ha Mauritz Andersson utlämnad till Sverige. Den franska polisen såg inget samband med den svenska utredningen och ville inte lämna ut honom. Det finns inga bevis för att Jonas Falk skulle ha någon koppling till smugglingen.

Men efter att kokain hittats på Anderssons svenska båt Gloria som låg i Lilla Bommens småbåtshamn i Göteborg utlämnades han till Sverige. Omständigheterna kring fyndet kan vara sådana att polisen planterat ut kokainet. Kakorna av kokain var av samma typ som de som påträffades i Tom Jonssons båt när han greps i Karibien år 2008. Hantverkare som arbetade på båten år 2008 uppger att de sett paket som liknar de kokainpaket som hittades.

Med hjälp av utlämnandet av Andersson, kokainet på hans båt i Göteborg och kokainlasten som beslagtogs i Västindien får den svenska polisen också Jonas Falk gripen i Colombia i december 2010. Han utlämnades till Sverige och sattes i häkte utan kontakt med omvärlden.

Den 8 mars 2013 dömdes Jonas Falk till 18 års fängelse för smugglingsförsöket 2009 och smugglingen 2010 (försök till grovt narkotikabrott och grovt narkotikabrott) i tingsrätten medan Mauritz Andersson dömdes till 14 års fängelse för samma brott. Andreas Niklasson fick 8 års fängelse för smugglingsförsöket 2009.

Harriette Broman dömdes för sin del till fängelse i 5 år och 6 månader för häleri, penninghäleri och bokföringsbrott men frikändes från inblandning i narkotikasmuggling. Hennes dåvarande sambo Stefan Östh dömdes till fängelse i 1 år och 6 månader för penninghäleri, förberedelse till grovt narkotikabrott, narkotikabrott och dopningsbrott. 

Penninghäleriet förutsätter att Jonas Falk är skyldig till kokainsmuggling och har stora inkomster från kriminell verksamhet vilket också kommer Harriette Broman till del. Bevis saknas för att Jonas Falk skulle vara inblandad i kokainsmuggling. Domarna överklagades och fallet togs upp i hovrätten

Alla de åtalade förnekade alla brott förutom i två fall, Mauritz Andersson, som erkände smugglingen 2010 och Stefan Östh som erkände dopningsbrott. Andersson uppgav också att han begått brottet själv och inte i samarbete med några av de andra åtalade. I SVT:s program om Operation Playa uppger han att hans uppdragsgivare inte finns med i förundersökningen.

Den 26 juni 2014 föll hovrättens dom. Jonas Falk frikändes helt då hovrätten menade att han inte kunnat knytas till några av de brott polisen ansåg att han var inblandad i. Andreas Niklasson fick fängelse i 6 år och 10 månader för försök till grovt narkotikabrott. Mauritz Anderssons straff på 14 år för grovt narkotikabrott ändrades inte. Harriette Broman frikändes för penninghäleri och häleri samt fick villkorlig dom för bokföringsbrott samt näringsförbud i 3 år medan hennes sambo Stefan Östh frikändes för penninghäleri men fick 6 månaders fängelse för förberedelse till grovt narkotikabrott, narkotikabrott och dopningsbrott.

Dick Sundevall som skev mycket om fallet i Magasinet Paragraf år 2015 menade att Jonas Falk utsatts för övergrepp på många sätt och att rättegången aldrig skulle ha ägt rum:

  • Jonas Falk har felaktigt, utan laglig grund, utvisats från Colombia och flugits till Sverige för att åtalas här.
  • Mauritz Andersson och Jonas Falk med flera skulle inte ha åtalats och dömts i Sverige. Andersson skulle ha dömts i Frankrike och där var inga andra svenskar misstänkta.
  • Falk har tillbringat 3,5 år isolerad i häkte i Sverige, för att därefter bli helt frikänd av Svea hovrätt. Därefter har han på ytterst tveksamma, sannolikt felaktiga, grunder utlämnats till Spanien.
  • Där sitter han nu häktad sedan sex månader tillbaka i avvaktan på en rättegång som uppenbarligen grundas på pengar han skulle ha förvärvat genom narkotikabrott, som han i Sverige har frikänts från. Vid senaste häktningsförhandlingen underströk den spanska åklagaren nervöst att Spanien inte hade något att göra med den olagliga utvisningen av Falk från Colombia, utan att det helt är Sveriges problem. Och alltså inget som Spanien behöver befatta sig med.
  • Han har än idag inte förhörts i Spanien avseende misstankarna om skattebrott.
  • Falk har sammanlagt i Sverige och Spanien suttit häktad i mer än fyra år och ska därmed enligt spansk lagstiftning släppas ur häktet. Men så har inte skett då den spanska åklagaren hävdar att det inte handlar om samma utredning, samtidigt som det uppenbart är samma utredning som bedrivits i JIT-samarbetet.

Sundevall fortsatte med att skriva:

Jonas Falk ska naturligtvis som alla andra stå till svars om han begår nya brott. Men han är inte fredlös för att han för 20 år sedan dömdes för brott. Han har rättigheter. Och dessa rättigheter har nu kränkts gång på gång. Och kränkningarna fortsätter. När ska staten Sverige bestämma sig för att det nu får vara nog när det gäller hur en svensk medborgare behandlas?

Har Falk utsatts för övergrepp så gäller det naturligtvis också Harriette Broman som att häktad en mycket lång tid. Ingen kvinna har suttit häktad en längre tid i Sverige. Att sitta häktad i Sverige är mycket psykiskt påfrestande och svenska rättsväsendet har länge kritiserats av olika internationella instanser och organisationerna för de långa häktningstiderna och isoleringen i häktet.

I media kallades Jonas Falk för knarkkungen när det begav sig. Han har dock så vitt det är känt aldrig ägnat sig åt knarksmuggling. Det finns ytterligare några rättsprocesser i Sverige som uppvisar likheter med processen mot Jonas Falk. Det handlar om saker som kanske aldrig borde lett till rättegång. Inet för att det helt säkert inte begåtts något brott, utan för att det saknats tillräckliga bevis för att brott begåtts. Det gäller bl.a. en stor penningtvättshärva och ett åtal om utpressning.

Läs också:

Advertisements