Bilsprängning i Landvetter har kanske koppling till beslag i Landala

På fredagsmorgonen den 1 november, dvs igår, inträffade en kraftig explosion på en parkering vid Stommen i Landvetter. En bil totalförstördes och fler andra kvaddades kraftigt. Bilen ägdes av en man i 40-årsåldern som inte har några kopplingar till brottslighet eller kriminella nätverk. Det är dock troligt att bilen använts av en släkting till honom, en 35-åring, som dömts för flera brott, bland annat grovt vapenbrott, rån och övergrepp i rättssak.

Enligt Göteborgs-Posten har 35-åringen en koppling till några personer som sitter häktade som misstänkta för narkotikabrott och för att ha hanterat sprängämnen. Med stor sannolikhet rör det sig om beslaget och gripandena i Landala i början av september, för vilket två personer sitter häktade. Det finns enligt GP också en koppling till en explosion i en bil i Lerum i maj.

När det gäller förundersökningen om sprängningen i Landvetter så handlar den om allmänfarlig ödeläggelse samt försök till mord. Detonationen var enligt polis och åklagare mycket kraftig:

Enligt åklagaren Stina Lundqvist vet polisen med säkerhet ännu inte vad det är för typ av sprängladdning som detonerat.

Hon är sedan tidigare förundersökningsledare i det uppmärksammade fallet då en bil exploderade i Torslanda 2015 då fyra personer miste livet.

– Det rör sig om en väldigt kraftig sprängning, den kraftigaste jag har utrett och det måste röra sig om en väldigt stor sprängkälla. Bilen har betydligt större skador än vad bilen i Torslanda hade, säger hon.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!