Tre män dömda för mord på Ramels väg i Malmö den 30 mars 2017

Malmö tingsrätt har idag meddelat dom om ett mord på Ramels väg i Rosengård den 30 mars 2017. En 28-årig man har dömts  för mord till 18 års fängelse. Samtidigt har en 28-årig och en 24-årig man dömts för medhjälp till mord till fängelse i fyra år respektive i sju år. En 24-årig man frikändes.

Den mördade var 23-årige Ahmed Abdulaziz. Mannen sköts på nära håll av två män som körde från platsen på en moped. De två som faktiskt utförde skjutningen har inte kunnat identifieras men den frikände 24-åringen misstänkte ha varit en av dem. Den för mord dömde 28-åringen är Ahmad Hussain Jawad, den andre 28 åringen som dömdes för medhjälp heter Muhammed Hassan Abdelrada.

Ahmad Hussain Jawad åtalades för att ha åtagit sig att utföra mordet mot betalning. De fyra förövarna skulle få 50 000 euro (cirka en halv miljon) om de utförde mordet.  En 24-åring åtalades för att vara en av skyttarna. De två andra männen, 28-årige Muhammed Hassan Abdelrada och 24-årige Karrar Haidar Jabbar åtalades för att mot ersättning ha hjälpt till med bl.a. kartläggning av offret, anskaffande av skjutvapen och hantering av färdmedel.

Fallet kunde lösas efter att en avhoppad gängkriminella som vittnat i en tidigare rättegång. Enligt Aftonbladet berättade han bland annat att han erbjudits att delta i mordet:

Avhopparen skulle locka offret, som han kände, till en särskild plats och få betalt med en pistol, skyddsvästar, 20 000 kronor.

Istället varnade han måltavlan, som han kände, om vad som var i görningen. Det ledde till att avhopparen själv avslöjades – och blev skjuten med flera skott. Han överlevde tack vare en skyddsväst.

Dagen därpå sköts den 23-årige måltavlan ändå.

Men tack vare avhopparens vittnesmål kunde polisen börja säkra bevis mot de lejda mördarna

Dekrypterade mejl från en Blackberry, som togs i beslag från Ahmad Jawad efter mordet, var enligt tingsrätten, avgörande för att tingsrätten skulle finna att Ahmad Jawad var ansvarig för mordet, trots att han inte utförde det personligen. Tingsrätten fann också att en Karrar Haidar Jabbar och Muhammed Hassan Abdelrada hjälpt till vid genomförandet. 24-åringen som åtalades för att ha varit en av skyttarna, frikändes.

Redan innan mordet den 31 mars hade mordförsök mot Ahmed Abdulaziz genomförts. Den 6 februari bröt sig någon i hans lägenhet men de hittade honom inte. Den 21 mars fanns en plan på att mörda honom i Rosengård men det hela avbröts på grund av polisnärvaro i området. Det är också troligt att det var han som var målet när 16-årige Ahmed Obaid mördades på Amiralsgatan i Malmö på kvällen den 12 januari. Han var på platsen ihop med Ahmed El-Moghrabi som troligen lockat honom dit för att han skulle mördas.

Att gärningen var planlagd och utfördes i vinningssyfte medför att fängelsestraffet för 28-åringen bestämdes till 18 år. Tingsrätten satte ned straffen för männen som dömdes för medhjälp, dels för att de medverkat i mindre grad än gärningsmannen, dels för att de redan avtjänar straff för brott som hade kunnat ingå i denna dom.

De dömda ska också betala skadestånd till den dödes far.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!