I GP fortsätter lögnerna om den ökande brottsligheten

Det finns ingen ökande brottslighet i Sverige. Den har minskat sen 1990-talet. I Göteborg har gängskjutningarna i stort sett helt upphört och i Malmö har de minskat. I Malmö är brottsligheten den lägsta på decennier och i Göteborg är brottsligheten lägre än i Malmö. Såväl i Malmö som i Göteborg har tryggheten ökat det senaste året.

Ändå sprider ledarskribenter som Alice Teodorescu, Håkan Boström och Adam Cwejman falska uppgifter och lögner om en ökande brottslighet. Alice Teodorescu påstår att det finns en våldsspiral. Det är en lögn. Därmed är hela hennes senaste gästkolumn på GP:s ledarsida en lögn. Visserligen är det våld som finns oacceptabelt, men det minskar. Det ökar inte. Adam Cwejman tar ett brutalt rån som intäkt för att antyda att brottsligheten är på tidigare ej sedda nivåer. Problemen med kriminalitet, rån och mord var större på 1990-talet än idag. Det är alltså inte så att problemen fått växa som han påstår. De har nämligen minskat, inte ökat. Hans senaste ledare är därmed i praktiken en lögn.

Även Håkan Boströms senaste ledarkrönika där han hävdar att gatugäng och gäng en sak som hör ihop med invandrarungdomar rena dumheterna. Det fanns gatugäng redan på 1970-talet. Folk i dem hade efternamn som Svensson, Jensen, Olofsson, Liljeqvist, Magnusson, Selin, Ollila, Valfridsson med mera. Gängen fanns då precis som idag i så kallat utsatta områden som Biskopsgården, Bergsjön, Hjällbo, Hammarkullen, Gårdsten men också i områden och orter som Mölnlycke, Lerum och Stenungsund. Då som idag handlar det om att fattiga ungdomar som upplever att de har dåliga framtidsutsikter, utan utbildning, utan jobb och utan annan sysselsättning dras till och hamnar i brottslighet. När de fattiga till stor del blev finnar, jugoslaver, ungrare, rumäner etc så blev dessa grupper överrepresenterade bland brottslingar. När andra grupper sen blev en stor del av de fattiga blev de också överrepresenterade, i tur och ordning turkar, latinamerikaner, kurder, syrianer/assyrier, iranier, araber, somalier och västafrikaner. På grund av att de är fattiga. Faktum är också att brottsligheten bland invandrare minskat enligt den forskning som finns. Håkan Boströms ledarkrönika är med andra ord inget annat än en lögn.

När sådana som Cwejman, Boström och Teodorescu sprider lögner och osanningar om brottslighet och verkligheten så underblåser de rasism och otrygghet. Det går faktiskt att hävda att det är dess lögnare som faktiskt skapar en stor del av otryggheten. De skrämmer upp folk i onödan genom sina lögner om verkligheten.

Läs mer:

Advertisements