Antisemitism är inget problem i vänstern

Antisemitism i vänstern är så sällsynt att det i praktiken inte är förekommande. Det finns åtskilliga undersökningar som visar detta. Ändå påstår alla möjliga debattörer det hela tiden. Det är dock inte sant bara för att det upprepas till förbannelse.

Det vanliga är att vänstermänniskor anklagas för antisemitism på grund av att de kritiserar politiken i Israel, Israels ockupation av palestinska områden och Israels svält- och utarmningspolitik mot Gaza-remsan. I dess fall handlar det om att folk vill ta udden av en legitim kritik mot Israel och få det att framstå som att de som ä mor Israel också är antisemiter. Den här typen av argumentation är dumheter. Vänstern må vara anti-Israelisk och antisionistisk men i stort aldrig är de antisemiter eller antisemitiska. Naturligtvis förekommer övertramp där personer kan säga antisemitiska saker utan att vara antisemiter men det gör inte antisemitism till ett problem i vänstern.

I andra fall så handlar det om att de som försvarar högerextremisters rätt att uttrycka sin åsikt anklagas för antisemitism bara för att de då försvarar folk som i stor utsträckning är antisemiter. Sådant är inte antisemitism. Däremot kan det kanske tyckas osmakligt, men även högerextremister omfattas av yttrandefriheten och därför kan det vara rimligt att försvara deras rätt att utnyttja yttrandefriheten. Att gå så långt som att hjälpa högerextremister sprida sin högerextrema, antisemitiska och rasistiska propaganda är naturligtvis inte acceptabelt. Det är vad Daniel Poohl anklagar delar av vänstern för i en artikel i Expo. Hans anklagelser är i sak riktiga. Fib/Kulturfront hjälpte högerextremister att sprida sin propaganda på Bokmässan 2018. Sådant agerande diskvalificerar naturligtvis Fib/Kulturfront från att vara vänster och istället bör de betraktas som högerextremister. Jag brukar kalla dem för ”Myrdalskulten”. En högerextrem strömning som förgudligat Jan Myrdal.

Att gå från att vara vänster till att bli högerextremister har hänt förut i den svenska vänstern. Det som de senaste åren hänt bland de tidigare medlemmarna i olika maoistiska grupperingar från 68-vänstern är ett sådant fall. Idag försvarar de Rysslands odemokratiska regim, ger stöd till Assads förtryck och övergrepp, hjälper högerextremister att sprida propaganda, deltar i kampanjer till stöd för klimatförnekare, agerar tveksamt när deras yttrandefrihetshjältar anklagas för våldtäkt, samarbetar med högerextremister, sprider högerextrem propaganda när det gäller kriminalpolitik osv. Dessa smågrupper och individer ska inte längre betraktas som vänster för de är högerextremister även om de gärna låtsas som om de är vänster. Poohls anklagelser har därför inget med vänstern att göra, utan det är en kritik mot högerextremister med ursprung i vänstern.

I den vänster som brukar kallas ”våldsbejakande” och som är en del av den verkliga vänstern är dock antisemitism inget problem vilket Poohl också påpekar. Det är dock den vänster som oftast anklagas av okunniga liberala eller socialdemokratiska debattörer eller av debattörer som vet sanningen men bara vill vilseleda.

Daniel Poohls artikel är faktiskt mycket läsvärd. Den visar på var de stora problemen med antisemitism finns. Bland de högerextrema. Inte inom islam och inte i vänstern. Han har rätt när han skriver:

Så idag när vi återigen kräver krafttag mot de rasistiska fördomar, strukturer och våldsdåd som drabbar Sveriges judar, kräv då också att politiker och debattörer slutar sprida en förenklad och generaliserande bild av det problem som så många av oss vill göra något åt.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!