Är det högerextremister som står bakom ökningen av antalet sprängningar?

Historiskt har högerextremister sprängt mer i Sverige än några andra. Ett av de två värsta terroristdåden i Sverige, attentattet mot Norrskensflamman var ett högerextremt sprängdåd och i Göteborg har nazister och högerextremister flera gånger sen 1980-talet sprängt vänsterbokhandlar, flyktingförläggningar och liknande i luften eller försökt spränga dem i luften. Det är alltså ingen märklig teori som lanseras av Leif GW Persson i en intervju Magasinet Paragraf:

När det handlar om uppgörelser mellan olika gäng så är sprängningarna riktade mot personer, verksamheter och speciella mål, menar Leif GW Persson.

[…]

– Jag tror att man letar på fel ställen. Många av dom här smällarna i centrala delar i stan verkar ju inte riktade mot något särskilt annat än att det ska komma till allmänhetens kännedom. Dom verkar riktade mot opinionen.

[…]

– Man kan inte utesluta att en del sprängningar handlar om ett klassiskt högerextremistisk scenario. Om att skrämmas. Vill man pigga upp kriminalpolitiken i en viss riktning, så kan man bara inte utesluta förekomsten av sånt.

Många av sprängningarna som ägt rum detta år och förra året, speciellt i Malmö, har inte varit riktade någon enskild person, när bilar sprängts har ingen koppling till kriminella gäng hittats och när portuppgångar och dörrar sprängts har det inte heller kunnat kopplas till kriminella gäng. Leif GW Persson kan mycket väl ha rätt och polisen borde kanske kolla upp svenska högerextremister lite mer noggrant.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!