En massa skitsnack i media om brottslighet

När Löfven säger att brottsligheten inte har någon koppling till invandring har han helt rätt. Brottslighet har däremot koppling till klyftor i samhället och fattigdom. Segregationen är ett resultat av ekonomiska klyftor, inte främst något som är kopplat till var någon är född, vilket språk den pratar eller färgen på skinnet.

Den nyliberala borgerliga politiken som förs av högerpartier såväl som av socialdemokraterna leder till ökade klassklyftor, ökade ekonomiska klyftor, ökad segregation och risk för ökad brottsligheten. Privatiseringar och avregleringar harr gett nya brottsmöjligheter för den organiserade brottsligheten samtidigt som minskat bruka av alkohol lett till en minskning av den relationsrelaterade och tillfällighetsbaserade brottsligheten. Segregation, bostadsbrist, privatskolor osv har gjort det lättare för kriminella gäng att rekrytera barn och ungdomar. Så har brottsligheten förvandlats, med större andel organiserad brottslighet och mindre andel annan brottslighet.

Sverige har när det gäller brottsligheten utvecklats åt samma håll som andra länder, bara lite senare, för i exempelvis Nederländerna, Storbritannien och Tyskland skedde denna utvecklingen för några decennier sen. Den totala brottsligheten har minskat i Sverige såväl som i hela världen sen 1990-talet. Ute i världen har minskningen avstannat sen några år tillbaka och i vissa länder har brottsligheten börjat öka igen, ett exempel är USA. i Sverige minskar fortfarande den totala brottsligheten även om minskningen numera är mindre än för 10 år sen.

Det går inte heller att se någon koppling mellan brottslighet och invandring. Oavsett mängden invandrare har alla länder i norra Europa ungefär samma brottslighet. Finland med nästan inga invandrare hade till för cirka 10 år sen en mycket högre brottslighet än Sverige, Norge och Danmark, men den har numera minskat till ungefär samma nivå som i de övriga nordiska länder samtidigt som Finland tagit emot mer invandrare än nånsin.

Brottsligheten var högre på 1990-talet när de flest utsatta områden dominerades av svenskfödda med svenskfödda föräldrar. Brottsligheten bland invandrare i Norden har minskat enligt den forskning som finns.

Minskad brottslighet och minskad brottslighet bland invandrare är verkligheten. Den som säger och hävdar nåt annat såsom ledarskribenter i GP som Adam Cwejman, Håkan Boström och Alice Teodorescu eller moderatpolitiker som Malmer Stenergard är de som är verklighetsfrånvända, inte några andra eller nån annan.

Läs mer: Minskad brottslighet bland invandrare

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!