Våldsbrott i stadsmiljöer är inget ökande problem

Våld i stadsmiljöer är ett problem. Men det är inte ett problem som ökar i Sverige. Våldet i samhället har minskat sen 1990-talet och det har samtidigt förändrats. En förskjutning från alkoholrelaterade misshandelsbrott och knivskärningar till gängrelaterat skjutvapenvåld har skett. Det gör att metoderna för att bekämpa våldsbrott behöver förändras. Det som behövs är andra metoder för att förebygga och motverka våld än de som använts tidigare. Men det kan också gå riktigt åt helvete om fle metoder används.

I Göteborg har vi sen 2013-2015 sett en stadig minskning av våldet och skjutvapenvåldet till en nivå när det nästan upphört. I Malmö är våldet det minsta på decennier. Nåt gör svenska myndigheter rätt, framförallt i Göteborg.

I USA har myndigheterna ofta gjort rejält fel. Det har lett till ett exploderande gängvåld i Centralamerika, i länder som El Salvador och Honduras. En del av förklaringen till detta är den utvisningspolitik som USA använt sig av. Kriminella gängmedlemmar har helt sonika slängts ut och transporterats till sina ursprungsländer. Där väntar arbetslöshet och där finns inga program för att hantera gängbrottslighet eller förebygga gängbrottslighet. Brottslighet blir enda sättet att överleva för de utvisade gängmedlemmarna från USA. Genom kontakterna i USA har sedan knarksmuggling blivit viktigt för gängens försörjning. USA har bitit sig själva i foten med sin utvisningspolitik samtidigt som de också exporterat grov brottslighet och våld till länder utan resurser för att hantera dessa problem.

Sett utifrån dessa erfarenheter från USA:s misslyckade kriminalpolitik är jag mycket tveksam till att importera modeller från USA vilket görs i Malmö. Borde det inte vara lättare att titta på Göteborg och hur myndigheterna agerat där för i Göteborg har gängvåldet i princip utraderats för närvarande.

Ett USA-inspirerat projekt i Malmö är ”Sluta skjut” som inspirerats av US-amerikanska program mot gängvåld. I dokumentationen pratas mycket om de resultat projekten uppnått i exempelvis Boston och New Orleans. Men i det senare fallet är det främst det faktum att fattiga slängdes ut från staden efter orkanen Katrina som lett till minskningen av brottsligheten och våldet. I andra städer som Chicago går det inte att se någon som helst effekt av motsvarande program. Där har våldet istället ökat under senare år. I New York har våldet minskat, men det är också på grund av att fattiga på olika sätt tvingats iväg till andra stöder i närområdet som Newark, Jersey City etc. Minskat våld i New York har gett ökat våld på andra håll.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!