Sverige har ingen havsnivåhöjning

I dagens Sverige förekommer ingen havsnivåhöjning rent generellt. Endast i Skåne finns det idag en höjning av havsnivån. Skribenten Andreas Vilhelmsson på Supermiljöbloggen har uppenbarligen noll koll på verkligheten.

Anledningen till att Sverige inte har någon havsnivåhöjning är att vi har landhöjning vilken än så länge är större än havsnivåhöjningen i hela Sverige förutom längts i söder. Sverige har alltså fortfarande en havsnivåsänkning. Men havsnivåerna påverkas förstås av att isarna på Antarktis och Grönland smälter på grund av att jorden blir varmare. Det betyder att landhöjningen/havsnivåsänkningen kommer att minska. Så havsnivån påverkas av att isen smälter. Med tiden kommer också Sverige att få en havsnivåhöjning, som det ser ut nu kommer det dock att dröja 40 till mer än 100 år beroende var i Sverige det är. I Göteborg handlar det om cirka 40 år, vid Höga Kusten sannolikt om långt mer än 100 år. Dessutom kommer Sverige sannolikt att drabbas av fler översvämningar och liknande.

Andreas Vilhelmsson borde läsa på och ta reda på verkliga förhållanden innan han hittar på att Sverige har havsnivåhöjning. Att havsnivåer påverkas är inte samma sak som att Sverige har havsnivåhöjning. SMHI som ska göra om beräkningarna av hur havsnivån förändras påstår för sin del inte att havsnivån stiger i Sverige men det tror Andreas Vilhelmsson på Supermiljöbloggen. Han sprider falska nyheter och visar upp sin okunnighet. Han misskrediterar Supermiljöbloggen i synnerhet och miljörörelsen i stort.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!