Bara fula hus tävlar om att bli Göteborgs vackraste hus

11 hus och en lekplats är nominerade till att få ett pris som Göteborgs bästa byggnad. Nomineringarna är inget annat en uppvisning av skitfula hus. Priset delas av Per och Alma Olssons fond av en jury som består av Ann-Catrine Fogelgren (L), Mikael Wallgren (V), Peter Nyström (M), Mattias Gunneflo, arkitekt, samt Mattias von Geijer, bygglovsarkitekt på stadsbyggnadskontoret.

De 11 hus de har att välja på tävlar i verkligheten om att vara det fulaste som byggts i Göteborg under föregående år. Några av husen ser rent av för jävliga ut som vi ska vara ärliga. Det är del ett urfult hus av plockepinn i Kvillebäcken (Bornstein Lyckefors arkitekter), ett annat inte fullt lika fult hus i samma område (Sweco), ett nytt bajsbrunt (det har varit ett populär färg i några år nu) i Slakthusområdet i Gamlestaden (Krook & Tjäder), en mörkgrön fängelsebyggnad vid Lindholmen (White arkitekter), en skitful vit kub som byggts åt Polestar vid Volvo (Bornstein Lyckefors Arkitekter), det bedrövliga och plastiga höghuset i hörnet Eklandagatan / Viktor Rydbergsgatan i Johanneberg (Erséus arkitekter) som redan innan det blivit ett år gammalt fått repareras då stenplattorna som sitter på de nedersta våningarna började ramla ner och kunde ha dödat folk, några renoverade tegelhus på Jungmansgatan som alltid varit skitfula (Liljewall arkitekter), det riktigt rejält misslyckade och skitfula Gamlestadens resecentrum (Arkitektbyrån Design), ett skitfult glashus vid Lundbystrand (Erséus arkitekter), det DDR-gråa bostadsrättskomplexet invid Mossen i Guldheden (Malmström & Edström) och slutligen en rent katastrofalt ful villa (Bornstein Lyckefors Arkitekter).

Bornstein Lyckefors har fått tre skitfula hus nominerade så de leder fulhetstävlingen före Erséus arkitekter med två nomineringar.

Brygghuset, kontor Lundbystrandskajen. Arkitekt: Erséus arkitekter. Bild: Bert Leandersson

Det är faktiskt rätt ofattbart hur juryn kunnat nominera så många otroligt fula hus för att tävla om ett pris för vackra och fina hus. Vi kan också konstatera att det tydligen inte spelar nån roll vilken politisk åsikt en politiker och beslutsfattare har i detta sammanhang. Alla gillar samma skitfula betong- och glaslådor.

Juryn sekreterare Torbjörn Borglin, planarkitekt på stadsbyggnadskontoret, Göteborgs stad, motiverar dikeskörningen och totalvurpan på följande sätt:

”Med priset lyfter vi verkligen fram vilka kvaliteter som byggnaden har, det handlar lika mycket om hur byggnaden används som om hur den är utformad”.

Det hela framstår som ett dåligt Monty Pythonskämt och inget annat.

 

Villa Radal

Villa Radal. Arkitekt: Bornstein Lyckefors Arkitekter Bild: Erik Lefvander

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!