Märklig hyllning av finlandsfrivilliga i tidningen Rött

En krönikör i Vänsterpartiets tidning Rött vid namn Amra Bajric hyllar de svenska frivilliga i finska vinterkriget år 1939-1940 i det senaste numret. Det verkar som om hon ser det hela som en mobilisering mot nazismen. Det är faktiskt horribelt och grovt felaktigt.

Det hela organiserades framförallt av reaktionärer, konservativa och nationalister på högerkanten (många var militärer) om än inte av nazister (Sovjet och Tyskland hade ingått den så kallade Molotov-Ribbentrop-pakten som bl.a. innebar att delade upp Europa mellan sig). Förutom nazister var också kommunister förbjudna att delta som frivilliga. Det hela stöddes dock av många socialdemokrater. Hela initiativet hade främst stöd i den svenska överklassen och var i först hand en mobilisering mot socialism och kommunism.

Att flertalet som lockades och lurades till att delta som soldater i kriget var arbetare förändrar inte detta. Det fanns inget om helt radikalt eller positivt i mobiliseringen av frivilliga till vinterkriget i Finland även om Finland självklart hade rätt att försvara sig mot Sovjets anfall. Men nåt för en vänstermänniska att hylla är det verkligen inte och jag begriper inte hur redaktionen för tidningen Rött kunnat släppa igenom en hyllning till något så tydligt antisocialistiskt som Finlands sak är vår och Finlandskommittén. Den politiska skolningen inom Vänsterpartiet tycks vara helt under isen.

De finlandsfrivilliga är inte jämförbara med de samtida spanienfrivilliga. De senare ska hyllas, De förstnämnda självklart inte. De frivilliga till vinterkriget gjorde inget radikalt. Det handlade inte om uppslutning för en bättre värld och nån rimlig sak. Det handlade om en reaktionär mobilisering som sen ledde vidare till att svenska frivilliga stred på nazisternas sida i Finland under fortsättningskriget 1941-1944 efter att Finland beslutat sig för att bli allierade med Tyskland. Samma krafter som verkade för stöd till Finland motarbetade kraftigt allt stöd till den spanska republiken och kampen mot fascismen i Spanien (även om det inte var samma individer). Det var också samma krafter som spärrade in och ville spärra in socialister och kommunister i arbetsläger som exempelvis Öxnered och Storsien samt arresterade och ville arrestera människor som hjälpte norska flyktingar och den norska motståndsrörelsen. Om några borde hyllas är det dessa människor som hjälpte både norska och judiska flyktingar, till stor del mot den svenska regeringens vilja. Inte de finlandsfrivilliga.

Bajric verkar faktiskt inte ha nån koll på vad hon skriver om. En hyllning till de frinlandsfrivilliga är reaktionärt och inte radikalt. De kan inte jämföras med dagens radikala klimat- och flyktingaktivister eller vänsteraktivister på det sätt som gör. Däremot kan de spanienfrivilliga liksom de som hjälpte judiska, norska, danska och baltiska flyktingar jämföras med dagens vänsteraktivister, klimataktivister, antikrigsaktivister och flyktingaktivister.

Samtidigt är det bra att veta att de flesta som åkte till vinterkriget i Finland som frivilliga var vanliga människor och inte fascister eller antikommunister. Min frus morfar var exempelvis där. En arbetslös och fattig arbetare vars far var fackföreningsordförande på Almedahls fabriker. Men detta gör det inte till nåt radikalt att ha delta i finska vinterkriget som frivillig. De som senare åkte för att strida i fortsättningskriget var dock till stor del högerextremister och nazister.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!