Skolinspektionen stänger islamistisk skola

Skolinspektionen har beslutat dra in tillståndet för Vetenskapsskolan i Göteborg som numera heter Safirskolan. Inte för att skolan är religiös utan för att skolan anses ha kopplingar till en man som av Säpo anses vara islamist, den tidigare ägaren Abdel Nasser El Nadi (EN). Företaget driver en lågstadieskola i Agnesberg och en skola för mellanstadiet och högstadiet i Kortedala.

El Nadi har visserligen sålt skolan till en ny ägare, Jihane Jdidi (JJ), men skolinspektionen menar att den nya ägaren bara är en bulvan för El Nadi. De menar att Jihane Jdidi, tillsammans med Abdel Nasser El Nadi medverkat till att kringgå lagstiftningen rörande ägar- och ledningsprövning och att detta på ett grundläggande sätt har rubbat förtroendet för huvudmannen och dess företrädare. De menar också att El Nadi inte är en lämplig person för att driva en skola.

Förutom Jihane Jdidi ingår också Johnny Dunberg och Safa Abu-Arisheh i skolans ledning.

Den tidigare kritiken om att de inte följt skollagstiftningen är inte skäl till det indragna tillståndet. I de fallen handlade det om kritisk för brister i värdegrundsarbete och undervisning. Vid uppföljningsinspektioner ansåg skolinspektionen att bristerna hade åtgärdats.

Nedläggningen innebär att Vetenskapsskolan/Safirskolans cirka 450 elever måste hitta en ny skola. Kommunen är skyldig att erbjuda alla elever skolplats, något som skolkommunalrådet Helene Odenjung (L) menar att det finns en förberedelse för. Det är ett ytterst tveksamt påstående då en del kommunala skolor i närområdet (Agnesberg, Gårdsten, Hammarkullen, Hjällbo, Kortedala) inte har någon plats för fler elever enligt personer med insyn i dessa skolor.

Läs också:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!