Dumskallarnas sammansvärjning

I GP har två personer oberoende av varandra (eller är de egentligen kompisar, inte vet jag) skrivit inlägg om att skolan inte orsakar brottslighet. Den ene är Amir Sariaslan och den andre är Mattias Lindberg. Det är dumt så det förslår. Det finns ingen som påstår att skolan orsakar brottslighet. Deras inlägg är därmed argumentation mot ingen och inget alls. Den är vilseledande och syftar troligen enbart till att blanda bort korten i debatten. För det är väl knappast så att de två debattörerna är ointelligenta.

Det är välkänt att stora klyftor, ekonomisk segregation, klassklyftor är starkt kopplat till brottslighet. Stora ekonomiska klyftor och segregation innebär en högre brottslighet. Detta är tydligt från all forskning om brottslighet som finns och har varit känt länge. Mer jämlika och jämställda länder har helt enkelt lägre brottslighet. USA:s högre och Västeuropa lägre brottslighet visar tydligt på detta. USA har större ekonomiska klyftor och en mer utbredd segregation. De har även en högre brottslighet.

Det är också välkänt att det svenska skolsystemet ökar segregationen i samhället. Och eftersom segregation innebär högre brottslighet innebär detta att skolsystemet medverkar till en högre brottslighet. Orsakerna till brottslighet är dock mycket komplexa och segregation är bara en del av hela problematiken som också omfattar bostadslöshet, trångboddhet, bostadsbrist, arbetslöshet, sysslolöshet, brist på framtidstro, brist på utbildning, psykiska sjukdomar av olika slag, krigstrauman, PTSD, ADHD, autism och andra diagnoser, missbruk av alkohol och droger med mera. Men det ena förstärker det andra och det andra förstärker det ena.

För att åtgärda problem med brottslighet behöver därför hela problematiken åtgärdas, inte bara symptomen, dvs själva brottsligheten. Vill vi att brottsligheten ska minska måste också skolsegregationen minska. Bästa sättet att göra det är att avprivatisera skolan.

Att komma med vilseledande och direkt felaktiga påståenden om vad folk anser om brottsligheten och om segregation är däremot inte ett sätt att minska brottsligheten. Det är ett sätt att försöka förvirra debatten och ett sätt att motverka konstruktiv diskussion och lösningar på de problem som har betydelse för brottsligheten. Det är vad Sariaslan och Lindberg ägnar sig åt. Förutsatt att de är intelligenta människor vilket ju de allra flesta är. Skulle de mot förmodan inte vara det handlar det en dumskallarnas sammansvärjning som vi i så fall inte behöver ta på allvar.

Läs också:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!