Språkforskare utan känsla för språk

En språkforskare vid Uppsala universitet vid namn Adrian Sangfelt påstår att det idag inte går att skriva ”en bok har köpts” eller ”en bok är köpt” istället för att skriva ”har köpt en bok”. Det är ju faktiskt bara dumheter. Naturligtvis går det också lika bra att skriva ”den ek som har huggits i annans mans skog” eller ”den ek som huggits har i annan mans skog”. Det betyder som jag ser det inte heller exakt samma sak som ”ha huggit eken i annan mans skog” vilket Sangfelt anser.

”Hur han skulle denne pojke förgöra” går naturligtvis också att skriva precis som ”hur han skulle förgöra den här pojken” eller ”hur han denne pojke skulle förgöra”.  De olika formerna är inte lika vanliga och en del låter lite mer ålderdomliga eller poetiska men de är onekligen fullt användbara men inte lika vanliga.

Anders har köpt en bok går lika bra att skriva som en bok har köpts av Anders eller Anders har en bok köpt. Jag begriper faktiskt inte varför Sangfelt påstår att det inte går. Det är som, om han helt saknar språkkänsla. En språkforskare utan språkkänsla känns faktiskt som en ytterst dålig kombination.

Själva avhandlingen är dock mindre kategorisk än pressmeddelandet så kanske han inte är helt utan språkkänsla. Kanske saknar han inte helt språkkänsla. Kanske han inte helt saknar språkkänsla. Han kanske inte helt saknar språkkänsla. Helt saknar han kanske inte språkkänsla. Språkkänsla saknar han kanske inte helt. Han är kanske inte helt i avsaknad av språkkänsla. Språkkänsla saknas kanske inte helt. En och samma sak går oftast att skriva på många olika sätt.

Jag kan inte grammatik och språkteori på samma sätt som Sangfelt men jag har språkkänsla. Så kanske jag missuppfattat något då avhandlingen är mycket teoretisk men ärligt sagt tycker jag det verkar som om Sangfelt svamlar något.

Han svamlar om språket. Om språket han svamlar. Han om språket svamlar. Om språket svamlar han. Om språket han svamlar gör. Han om språket svamlar gör. Han svamlar gör. Svamlar gör han. Eller? Kanske handlar det bara olika perspektiv hos en som teoretiserar om språket och en som använder det. Kanske handlar det om ålder. Jag är ju dubbelt så gammal som Sangfelt.

Han avhandling är oavsett vilket intressant för den språkintresserade.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!