Hur vi än mäter finns det ingen ökande brottslighet

Enligt Sverigedemokraterna (SD) ska Brottsförebyggande rådet ha ändrat i rapporter på grund av politiska påtryckningar och enligt politikers och tjänstemäns undersökningar. Jag känner till en sådan rapport eller utredning och det är utredningen om borttagen ungdomsrabatt. Den är inte gjord av Brå utan det är en är ett betänkande från Ungdomsreduktionsutredningen, en statlig utredning. Den kommer fram till att straffrabatter för ungdomar är bra men att de ändå sak avskaffas.

I övrigt känner jag inte till några fel med Brå:s utredningar. När det gäller grova våldsbrott finns det också statistik från vården att tillgå. Den visar exakt samma sak som Brå:s rapporter och statistik. Brottsligheten ökar inte utan har istället minskat sen 1990-talet. Sverige har en minskande brottslighet.

När SD och ledarskribenter som Adam Cwejman antyder och påstår att Brå ljuger om brottslighetens utveckling är det i själva verket så att de sprider lögner och falska nyheter. Sådant agerande är synnerligen oseriöst. Att det finns politisk påverkan på utredningar där däremot sannolikt. Men den påverkan går sannolikt i motsatta riktning mot vad SD och olika skribenter i media tror. Brå undertrycker sannolikt allt som visar på en minskande brottslighet och att hårda straff inte fungerar för att politikerna från alla partier anser att brottsligheten ökar (vilket den inte gör) och att hårda straff är nåt bra (vilket det inte är).

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!