Att förutse brottsutvecklingen är inte lätt

Historiskt finns det ett antal faktorer som forskning kopplat till brottslighetens utveckling. Ökad ekonomisk oro, ökad arbetslöshet och ökade samhällsklyftor är saker som ger ökad brottslighet. Därför borde brottsligheten ha ökat sen 1990-talet i hela västvärlden. Det har den inte gjort. Den har minskat. Huvudorsaken till det är en annan viktig faktor, befolkningen i alla länder har blivit genomsnittligt äldre och andelen ungdomar har minskat.

Resultatet har därför istället blivit minskad brottslighet för att brottslighet i första hand är något ungdomar ägnar sig åt. I Västeuropa är det två länder där brottsligheten minskat lite mindre än i andra länder. Det är Sverige och Irland som har de yngsta befolkningarna, dvs en något större andel unga än andra länder (skillnaderna är dock små). I Sverige finns det dessutom ytterligare en faktor som kan förklara den minskade brottsligheten. Minskad alkoholförbrukning. Ungdomar dricker allt mindre. Alkohol är mycket starkt förknippat med våldsbrottslighet.

Utvecklingen i Sverige med minskat alkoholbruk och äldre befolkning borde gjort det lätt att förutse den minskning av brottsligheten som ägt rum. Men dem samtida utvecklingen med ökade klyftor i samhället, en framväxt av en större svart arbetsmarknad och en arbetslöshet som är hög jämfört med tidigare gjorde det svårare då detta borde medfört en ökande brottslighet. Privatiseringar och avregleringar har lett till ökade möjligheter till brottslighet. Framförallt har möjligheten till organiserad brottslighet ökat. Det borde lett till ökad brottslighet men så har det inte blivit. Däremot har det lett till en förändrad brottslighet, från spontan våldsbrottslighet kopplad till nära relationer, känslor och alkohol till gängrelaterad våldsbrottslighet kopplad till bedrägerier, rån och narkotika. Kontentan av detta är att det är svårt att förutse brottslighetens utveckling.

Att förutse brottsligheten kan naturligtvis varken Brå, Stefan Löfven eller Maria Abrahamsson i GP. Det är nu heller inte särskilt alarmerande. Speciellt inte då brottsligheten minskat sen 1990-talet. Nån eskalerande, ökande, brottslighet finns inte.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!