Brott i Europa – Sverige ett medelmåttans land

Mord är ett ovanligt brott i Sverige. Det är vanligare i Finland och Belgien samt mycket vanligare i Estland, Lettland och Litauen men vanligare i Sverige än i Grekland och Spanien. När det gäller mord så anmäls alla konstaterade mord så statistiken är tillförlitlig i alla länder.

Definitionen på mord är också densamma i alla länder medan det för de flesta andra brott finns helt olika definitioner och väldigt olika lagstiftning. Det mesta av det som betraktas som sexualbrott i Sverige är inte brott i de flesta andra länder. Mord är därför det enda brott som lämpar sig för internationella jämförelser.

Trots problematiken med olika definitioner av brott så tar jag med den europeiska statistiken för rån såväl som statistiken för bilstölder. När det gäller bilstölder är det inga problem med definitionen. Den är jämförbar i alla länder. Men den är i likhet med rån ändå osäker och det beror på om folk har försäkringar eller inte.

När det gäller polisanmälda rån så är rån lite vanligare i Sverige än det genomsnittligt är i Europa. Antalet anmälda rån i Sverige per 100 000 invånare är betydligt högre än i Danmark och Finland men lägre än i Belgien, Frankrike och Spanien. Här kan mörkertal och sådant variera kraftig mellan olika länder. I länder med dåliga försäkringssystem anmäls rån mindre ofta än i andra länder. Denna statistik är därför inte lika tillförlitlig som statistiken för mord och underrapporteringen är stor i många länder

Även när det gäller bilstölder spelar försäkringsfrågan in, sannolikt finns en stor underrapportering i många länder. Rent generellt gäller annars att anmälda bilstölder är vanligare i rika länder med moderna bilar. Men statistiken är allt annat än tillförlitlig.

Luxemburg är det land som har flest anmälda bilstölder per 100 000 invånare. Sverige ligger högt med fler anmälda bilstölder än de andra nordiska länderna. Antalet anmälda bilstölder minskar i de flesta länder. Men observera att statistiken är otillförlitlig, framförallt genom kopplingen till försäkringar. I vissa länder är försäkringsbedrägerier vanlig och därmed också antalet anmälda bilstölder, i andra länder saknas ordentligt försäkringssystem och antalet anmälda bilstölder är därför långt mindre än det verkliga antalet.

Många andra brott går inte att jämföra då definitionerna är väsensskilda. Sexualbrott är omöjligt då det mest av det som är brott i Sverige inte är brott i många andra länder. Anmälningsbenägenheten är också väldigt olika mellan länder där folk litar på polisen (ex. Sverige) och länder där folk inte litar på polisen (ex. Rumänien).

När det gäller brottslighet och våld är Sverige ett medelmåttigt europeiskt land på ungefär samma brottsnivå som de andra nordiska länderna. Länge låg antalet mord i Finland dock högre än i Sverige och mordfrekvensen (mord per 100 000 invånare) men i Finland har den minskat de senaste åren till samma nivå som i andra nordiska länder. Observera att Sverige har dubbelt så stor befolkning som Finland, Norge och Danmark har var för sig. Sverige har också en större andel unga i sin befolkning vilket normalt leder till högre brottslighet inklusive fler mord.

Antalet mord har över tid varit ganska konstant i de flesta europeiska länder men i de flesta östeuropeiska länder inklusive de baltiska länderna har mördandet minskat med åren och i takt med att de blivit rikare och modernare. I södra Europa finns också en minskning av antalet mord. Den är troligen relaterad till att det blir allt färre unga och allt större andel gamla i deras befolkning.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!