Det krävs mer gruvbrytning i Sverige

Företrädare för tankesmedjan Gröna folkhemmet har skrivit en debattartikel i DN om att det behövs mer gruvbrytning i Sverige. Det är en rimlig inställning. Orsaken är enkel. Ska vi kunna ersätta fossildrivna bilar med elbilar behövs det mer av vissa enskilda metaller och ämnen som är nödvändiga för batterier och elmotorer. Många av dessa metaller och de mineraler som behövs för att framställa dem är ganska sällsynta.

När det gäller batterier behövs bland annat grafit, litium, nickel och kobolt. För elmotorer behövs bland annat neodym, en sällsynt jordartsmetall som också används till magneter och lasrar med mera. Magneter där dessa ämnen behövs används i motorer, magnetröntgenapparater med mera. Andra sällsynta jordartsmetaller med liknande användningsområden är praseodymium, samarium, erbium, gadolinium och dysprosium. Cerium som är en annan sällsynt jordartsmetall har andra viktiga användningsområden. Kobolt och nickel är också mycket viktiga för specialstålstillverkning.

Idag står Kina för mer än 90% av produktionen av sällsynta jordartsmetaller. Förhållandena vid de kinesiska gruvorna är okänd, men sannolikt är de förhållandevis dåliga. Kobolt framställs huvudsakligen som biprodukt i nickelgruvor och stora afrikanska koppargruvor. De senare finns främst Kongo-Kinshasa som står för cirka 60% av världsproduktionen. En en mindre del (cirka 6%, dvs 10% av produktionen i Kongo-Kinshasa) kommer från hantverksgruvor med extremt dåliga arbetsförhållanden vilket gör att kobolt brukar kallas för konfliktmineral. Nickel är mindre problematiskt då det främst bryts i stora gruvor.

Sverige har tillgångar på nickel och kobolt samt stora tillgångar av sällsynta jordartsmetaller och grafit. I Finland produceras både kobolt och nickel. Det finns stior anledning att brytning av såväl sällsynta jordartsmetaller, grafit, nickel och kobolt startas i Sverige. Dels för att göra världen mindre beroende av diktaturen Kina, dels för att göra världen mindre beroende av slaveriet och våldet i de hantverksmässigt drivna smågruvorna i Kongo. Att inte bryta dessa ämnen i Sverige är att inte ta ansvar.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!