Åtal för industriell cannabisodling

Intill E20 i höjd med Jonslund, i Nossebro, Essunga kommun i Västergötland upptäcktes år 2019 en i det närmaste industriell odling av cannabis.

Lagården var ombyggd till en fabrik med 3 459 cannabisplantor. Isolering, odlingslampor, konstbevattningssystem och särskilda fläktar hade installerats. Utredarna menar också att de åtalade tidigare framställt minst 400 kilo narkotika, på gatunivå kanske värt 20 miljoner kronor. Det ska enligt polisen var den största enskilda cannabisodling som upptäckts i Sverige.

Odlingen upptäcktes på grund av dess ovanligt stora elförbrukning. Det behövs mycket ljus och värme för att odla cannabis inomhus i Sverige. För att minska mängden inköpt el hade odlarna då ändå installerat en dieselgenerator, men det räckte inte för att undgå upptäckt.

Gården ägs av ett par, Johnny Martinsson och hans fru, som köpte gården år 2011. Under hela tiden de ägt gården har de hyrt ut den till Benny Dahlin som enligt åtalet tillsammans med Ted Brandt, Rawa Rada, Milos Stamenkovic och Stefan Stojiljkovic utrustade och iordningsställde gården för cannabisodling.

Sammanlagt har tio personer åtalats vid Skaraborgs tingsrätt för grovt och synnerligen grovt narkotikabrott, medhjälp till dessa brott och penningtvätt. Benny Dahlin är åtalad för grovt narkotikabrott från 2011 till fram till siste december 2017 och för synnerligen grovt narkotikabrott från januari 2018 till juni 2019. För det senare brottet är också Stefan Stojiljkovic, Ted Brandt, Milos Stamenkovic och Rawa Rada åtalade.

Nenad Stankovic och Dejan Mancic är åtalade för medhjälp till grovt narkotikabrott då de installerat en del av utrustningen på gården. Johnny Martinsson och hans fru är åtalade för medhjälp till grovt narkotikabrott och medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott genom att de stått som ägare till gården. Paret åtalas också för grovt penningtvättsbrott då de mottagit kontanter från Benny Dahlin som ersättning för att de betalat alla räkningar för gården.

Åklagaren begär i åtalet också att tre av de åtalade ska utvisas ur landet då de inte är svenska medborgare. Rättegången inleds den 21 januari och kommer att hållas i Skaraborgs tingsrätt, och i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt.

De flesta åtalade är sedan tidigare kända av polisen anses ha kopplingar till det så kallade Backagänget. En gruppering som inte gjort mycket väsen av sig under senare år men fick flera ledande personer mördade åren 2013-15. Efter det har det varit tyst om gänget även om medlemmar i Backagänget har tidigare också gripits för marijuanaförsäljning. Kanske har de legat lågt för att kunna sköta sin cannabishantering i lugn och ro. Den typen av affärer går bättre utan konflikter och utan nyfikna poliser i närheten.

En av de nu åtalade, Rawa Rada, som 2012 dömdes till sex års fängelse i tingsrätten för ett mordförsök på Östra Eriksbergsgatan den 5 november 2011. Ärendet överklagades dock och i hovrätten friades han vilket betyder att han inte är dömd för mordförsök. Han är dock dömd för flera mindre brott av olika slag. Även flera av de övriga åtalade har tidigare dömts för brott.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!