Åtal för ny form av olaglig börsspekulation

En 34-åring har åtalats vid Stockholms tingsrätt av åklagare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare efter att under en dag år 2018 handlat på två börser samtidigt i syfte att vilseleda marknaden och därmed påverka efterfrågan och priset på ett finansiellt instrument, så kallad ”cross-market manipulation”. Gärningen resulterade i en vinst på drygt 116 000 kronor.

Det är första gången som åtal väcks för marknadsmanipulation av typen ”cross-market manipulation”, vilket innebär handel på flera marknadsplatser samtidigt i syfte att påverka priset på en aktiekurs eller ett annat finansiellt instrument. I det här fallet rörde det sig om Nasdaq OMX i Stockholm och IG Markets i London.

– Vi kan också konstatera att detta är första gången som vi åtalar för grovt marknadsmanipulation enligt den nya lagstiftningen. Bland annat har straffskalan skärpts med fängelse i upp till sex år. Alla former av marknadsmanipulation är allvarlig brottslighet som riskerar att rubba förtroendet för finansmarknaden, säger Jan Leopoldson, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare, i ett pressmeddelande.

Huvudåtalet gäller i första hand grov marknadsmanipulation.

– Gärningarna har begåtts med uppsåt och är att bedöma som grovt brott med tanke på omfattningen av manipulationen, förslagenheten, systematiken och att manipulationen skett på flera marknadsplatser samtidigt, säger Jan Leopoldson.

Åklagaren har i andra hand yrkat att den åtalade ska betala en sanktionsavgift på 500 000 kronor. IG Markets har för sin del redan begärt tillbaka en del av pengarna

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!