Den tryggaste storstaden

Göteborg är enligt undersökningen Öppna jämförelser – Trygghet och säkerhet 2019 den överlägset tryggaste storstaden. Plats 98 jämfört med Malmö på plats 152 och Stockholm på plats 226. Stockholm är dock den enda som kan anses ha dålig trygghet av de tre stora städerna.

Anledningen till att Göteborg hamnar så mycket högre än de andra två storstäderna är framförallt två saker, lång andel av befolkningen som behövt sjukhusvård och lägre brottslighet än de andra två storstäderna. Undersökningen har gjorts av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Det finns ingen kommun i Göteborgområdet som hamnar långt ner på listan över de tryggaste kommunerna i Sverige. alla hamnar högt, dvs de är väldigt trygga enligt den aktuella undersökningen. Öckerö ligger exempelvis på plats 3, Kungsbacka på plats 11, Lerum på plats 17, Härryda på plats 22 och Mölndal på plats 29.

ETC har helt fel när de uppger att upplev otrygghet och trygghet skulle vara hög i Ale. De har också fel när de hävdar att siffror saknas för Göteborg och när de påstår att Öckerö hamnat på plats 1. Öckerö är visserligen alltid en av Sveriges tryggaste kommuner och ligger oftast på nån av de tre första platserna i denna undersökning. Det är inte konstigt. Kommunen betsår av 10 bebodda öar utan fast förbindelse till fastlandet. Det är en av två sådan kommuner i Sverige. Gotland är den andra men Gotland har låg trygghet. Det beror på enorma mängder tillfälliga besökare på sommaren.

I Bohuslän och Halland är tryggheten bara dålig i Lysekil och Sotenäs kommuner. Uddevalla kommun sticker däremot inte ut vilket Arbman Hansing påstår. Anledningen till det dåliga resultatet i Lysekil och Sotenäs är att kommunerna har en mycket stor mängd tillfälliga besökare på sommaren. I Dalsland finns ingen kommun med dålig trygghet men i östra och norra Västergötland finns några kommuner, Mullsjö, Skara, Töreboda och Gullspång. Glesbygdskommuner med västsvenska mått mätt och därvidlag stämmer mönstret i Västsverige med mönstret i landet som helhet.

Sanna Arbman Hansing som skrivit artikeln i ETC har tyvärr inte läst undersökningen ordentligt. Hon har inte gjort sitt jobb. Hennes artikel om undersökningen är delvis helt felaktig.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!