Tobaksodlingen i Göteborg

I vad som kunde blivit en intressant artikel i GP om tobak och snus i Göteborg har journalisten Magnus Vasell tyvärr fått en del om bakfoten. Där Ullevi ligger har det sannolikt aldrig odlats tobak. Där låg under den tid det fanns tobaksodling i Göteborg en lertäkt för tegelbruket och dessutom själva tegelbruket.

De största odlingarna fanns istället kring den nuvarande Kungsportsavenyen på landerier som Mariefred, Kristinelund och Lorensberg liksom på flera mindre landerier som Lilla Katrinelund, Simsons plantage, Hedås, på Burgården och Liseberg samt på Underås gård i Örgryte. Odlingen kom igång ordentligt år 1748. En annan stor odling fanns på det som periodvis kallades Amijas plantage i Masthugget.

Liseberg har inte heller ensamt kunna försörja tobaksfabrikerna i Göteborg som det påstås i artikeln. Aldrig nånsin. Liseberg producerade 8 556 skålpund tobaksblad år 1758, ett av de bättre åren. Bara Damms fabrik (den klart största av nåt tiotal vid denna tid) förbrukade 36 267 skålpund tobaksblad samma år. Andra samtida tobaksfabriker var Schillers fabrik, Olof Holmgrens och Christoffer Hedengrens.

Levgren som på många håll påstås ha odlat tobak på Stora Katrinelund innehade landeriet på 1800-talet men tobaksodlingen kring Göteborg upphörde 1783 så det är inte troligt att han odlade tobak överhuvudtaget. På Stora Katrinelund har det därför sannolikt aldrig odlats tobak, men däremot på Lilla Katrinelund, också kallat Normanska plantaget.

Snus- och cigarrfabrikerna som växte fram senare är en helt annan historia och det finns i stort sett ingen som helst koppling mellan dessa 1800-talsfabriker och de tidiga tobaksfabrikerna på 1700-talet eller tobaksodlingen i Göteborg. Några av de största tobakfabrikerna i Göteborg på 1800-talet var Magnus Fiedler, Lindström & Brattberg, Prytz & Wiencken, J.A. Boman & Co, Eric Mellgren & Son, Lampe & Co, J.A. Gradman och Eric Mellgren.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!