Medias lögner om det ökande antalet ungdomsrån

De allra flesta ungdomsrån i Göteborg begås i de centrala delarna av staden. Överhuvudtaget är det så att det begås mest brott i centrala Göteborg. Det är en följd av att det vistas många fler människor där än någon annan stans i staden.

I media har det en tid varit lätt hysteriskt kring ungdomsrån och knivar i centrala Göteborg. När skjutningarna nästan upphört har media istället hittat på ett annat problem. Sen har politikerna hakat på och rapat upp media hysteriska påståenden. En bild av ett ökande antal rån har blivit följden. Den bilden är helt felaktig.

Anmälda personrån i lokalpolisområde city Göteborg.

  • 2015: 820
  • 2016: 815
  • 2017: 777
  • 2018: 726
  • 2019: 750

Källa: Polisen

I verkligheten är det så att rånen i centrala Göteborg minskat sen lång tid tillbaka. De har minskat från 820 stycken år 2015 till 750 stycken år 2019. Enligt polisen har rånen inte heller blivit allvarligare eller råare. Det är ren fantasi från media och politiker utan koppling till verkligheten.

Polisen menar också att övervakningskameror kan vara bra ibland, men det är ingenting som löser några problem. Istället lyfter de fram olika typer av förebyggande arbete.

Polisen menar också att rånen har koppling till langning av narkotika samtidigt som de uppger att det typiska rånet är att en ung och full man rånas på hemväg från krogen efter midnatt. Kopplingen till narkotika förfaller mycket svag vid den typen av rån.

Antalet anmälda narkotikabrott har visserligen ökat i centrala Göteborg men det är bara en funktion av polisens arbete. Kontrollerar de fler personer så ökar antalet anmälda narkotikabrott. Siffrorna säger ingenting om narkotikabrottens utveckling, de går inte att använda för att fastställa om förekomsten av narkotika ökar eller minskar. De visar bara om polisen arbetar lite eller mycket med personkontroller.

Det kan naturligtvis vara så att langningen ökat i delar av centrala Göteborg, men antalet anmälda narkotikabrott är inget som helt bevis på att så är fallet.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!