Anklagelser om oegentligheter i Hyresgästföreningen Västra Sverige

Hyresgästföreningens förbundsstyrelse har beslutat att utöva sitt tillsynsansvar och har med omedelbar verkan tagit över ledningen för Hyresgästföreningen i region Västra Sverige. Regionstyrelsen har alltså fråntagits sitt mandat.

Flera allvarliga händelser har enligt förbundsstyrelsen i Hyresgästföreningen kommit till deras kännedom. Dessa händelser ska enligt uppgift visa att regionstyrelsen inte har den kontroll över regionen som krävs och efterfrågas. Detta gör att förbundsstyrelsen anser sig ha blivit tvungna att vidta kraftiga åtgärder då det enligt dem handlar om allvarliga oegentligheter och överträdelser.

–Beslutet som har tagits har vi gjort för att vi måste – inte för att vi vill. Förbundsstyrelsen agerar då det framkommer misstankar om oegentligheter och indikationer på att regionstyrelsen saknar kontroll över regionen.

Därför tar vi vårt ansvar, agerar och utreder vad som har skett och sker, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande.

– Vi agerar för att säkerställa en säker hantering av regionens resurser. De ska vara till medlemmarna i hela regionen och inga andra. Förbundsstyrelsen tar över ledningen för regionstyrelsen i västra Sverige med omedelbar verkan och vi rekommenderar också nuvarande ordförande för region västra Sverige att ta en time-out under tiden som utredningarna pågår, säger Marie Linder.

Enligt tidningen Hem & Hyra så ska beslut som strider mot Hyresgästföreningens stadgar och principer ha fattats:

Enligt förbundsordförande Marie Linder finns det starka indikationer om att beslut som rör hur medlemspengarna ska användas inte fattats enligt de stadgar och principer som ska följas inom Hyresgästföreningen.

Hur stora belopp rör det sig om?
– Sexsiffriga belopp.

Så allt emellan 100 000 kronor och en miljon?
– Ja.

När upptäcktes det här?
– Jag fick information från våra förtroendevalda revisorer någon gång under hösten, jag minns inte riktigt när. Då kontaktade jag våra auktoriserade revisorer. Nu är deras första utredning klar. I går beslutade förbundsstyrelsen att utöva sitt tillsynsansvar.

Det finns anledning att tro att det hela har med den strid som finns i Hyresgästföreningen Västra Sverige mellan socialdemokrater och människor som vill ha en mer aktiv och radikal Hyresgästförening. Som en symbol för det senare har Kristoffer Lundberg blivit vald till ordförande i Regionstyrelsen Västra Sverige med stor marginal.

Efter det har Regionstyrelsen i Västra Sverige utgjort en nagel i ögat för den socialdemokratiska byråkratin i Hyresgästföreningen som har svårt att acceptera sådant som hotar deras maktposition. De har kritiserat Kristoffer Lundberg utifrån diverse märkliga konspirationsteorier och uppfattningar. Sannolikt har de också letat efter möjligheter att komma åt honom och hans supportrar på annat sätt. Det som nu sker är sannolikt en del i denna kampanj och kanske har de nu hittat nåt sätt att klämma åt honom på rena formaliteter.

Problemet i sammanhanget är att det parti, Rättvisepartiet Socialisterna, i vilket Kristoffer Lundberg är aktiv i andra sammanhang använt andra organisationer och kampanjer enbart i syfte att gynna det egna partiet. När förbundsstyrelsen nu anklagar Lundberg och den styrelse han leder för att inte kunna sköta sitt uppdrag ur ekonomisk synpunkt och att medel använts till otillåtna saker är det därför anklagelser som skulle kunna ha fog för sig.

Samtidigt kan det vara så att pengarna använts till bra saker, men att besluten tagits på fel sätt. I så fall är det bara sossebyråkraternas sätt att föröka komma åt en radikal och bra företrädare för hyresgästerna i Göteborg med omnejd utan att några oegentligheter faktiskt förekommit. Det handlar då om en extremformalism som enbart plockats fram för att kunna klämma åt Lundberg. Ett klassiskt byråkratiskt socialdemokratiskt agerande för att säkra makten utan en tanke på vad som faktiskt är bra för hyresgästerna. Det är kanske den mest troliga förklaringen till vad som nu händer i Hyresgästföreningen.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!