Kalifat – en islamofobisk TV-serie?

Jag har inte sett och kommer inte att se TV-serien Kalifat. Dels för att jag är ganska ointresserad av islamistisk terrorism, dels för att jag är ointresserad av meningslösa våld och dels för att jag hela tiden misstänkt att det är en TV-serie full med rasistiska och islamofoba stereotyper.

Efter att ha läst en debattartikel om TV-serien som Ingemar Härd skrivit i Göteborgs-Posten är jag säker på att jag gjort ett bar vala när jag avstått från att följa den aktuella serien. Jag är också säker på att den faktiskt är full med stereotyper om muslimer, rasistisk och islamofobisk. Härd skriver:

Jag har i alla fall inte i något av de sju sedda avsnitten lyckats hitta någon ”normal” muslim, någon som utövar sin grundlagsskyddade religionsfrihet på samma sätt som vår egen krympande skara av kyrkobesökare gör det.

Nej, i ”Kalifat” döljer sig en potentiell terrorist även bakom de mest föregivet välanpassade storskäggen och varje burka är inkörsporten till än farligare fundamentalism.

[…]

För vilken minoritet menar Croneman får sin rättmätiga representation i den här berättelsen? IS? Marginaliserade ”vita” trasproletära ungdomar? För det är definitivt inte våra genomsnittliga muslimska medborgare som har flytt från krig och förtryck för att nu återigen demoniseras.

[…]

Det finns 1,5 miljarder muslimer i världen. Av dessa anslöt sig cirka 30 000 till IS. Det innebär att en muslim på femtiotusen ser sig själv som en ”mujaheddin”. Jag skulle kalla det en försumbar minoritet. 

Även Bilan Osman som skriver i tidningen Expo har kritiserat TV-serien av samma skäl som Ingemar Härd, men inte alls lika tydligt som Härd. Spännande, stereotyp och mycket lite som faktiskt beskriver verkliga muslimers liv i Sverige kanske hennes åsikt kan sammanfattas.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!