The Morning Show är en fantastisk TV-serie

Jag köpte en ny dator i höstas då den gamla kraschade. Jag har nu upptäckt att jag kan se på Apple TV+ utan att betala. Inte allt material, men en del. Det har gjort det möjligt att se en mycket, mycket bra TV-serie. ”The morning show” heter den. Thomas Engström formulerar det så här på Aftonbladet Kultur:

 Apple TV+ har kanske inte lyckats med allt de hittills försökt sig på, men en sak är klar: Jay Carsons ”The morning show” är den bästa dramaserie som någonsin frambesvärjts. En samling fullkomliga genier har fått fritt spelrum.

tt det är en samling, ett kollektiv, borde inte förvåna någon. Ingen enskild manusförfattare eller regissör eller skådespelare hade kunnat fixa det här för egen maskin. Det är så uppenbart att varenda scen, varenda replik har mötts av input från alla iblandade, tills alltihop får exakt rätt precision. Och tyngd. Vilken satans tyngd.

Jennifer Aniston och Steve Carrell som nyhetsankarna Alex Levy och Mitch Kessler förklarar inte bara allt som är fel med framgångsrika människor i största allmänhet, utan, som i förbigående, vad som är fel med Hillary och Bill Clinton. Här undersöks inte bara förövarna utan minst lika skoningslöst deras medhjälpare. Och offren tas på allvar, har egen vilja, ställer till med gott och ont, har sina moraliska svackor – utan att någonsin fråntas sin upprättelse.

I övrig är hans artikel tyvärr full av högerextrem smörja. Han vill ha öga för öga, tand för tand-lagstiftning, vill att folk ska dömas utan bevis. Han jämför dagens svenska samhälle med ett samhälle där många människor inte ansågs vara människor. Hans artikel innehåller högerextremt hämndtänkande och förakt för opartiska rättegångar där alla antas vara oskyldiga tills motsatsen bevisas.

Engströms idé tycks vara att alla är skyldiga tills de bevisat sin oskuld. Det gör mig lite orolig för hans barn (om han har några). Uppfostrar han dem enligt samma devis? I det stora vore det utifrån vad han skriver i artikeln inte märkligt om han faktiskt tycker att Stalins Sovjet var den bästa av världar. Där rådde de rättsprinciper han tycks efterfråga.

Men om ”The Morning Show” har Engström helt rätt. Det är en mycket bra TV-serie där alla människor är komplexa, har bra och dåliga sidor, inte vet vad vill i alla lägen, ändrar sig och tvekar. De gör upp med djävulen, men ändrar sig igen osv. Det är en TV-serie alla borde se. Mycket bra.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!