Narkotikabruk bland ungdomar är ovanligt

I den senaste undersökningen om ungdomars drogvanor i Göteborg kan det konstateras att droganvändningen bland ungdomar är mycket liten. Under 2000-talet har den inte ökat alls och sen 2007 verkar den ha minskat i vissa åldersgrupper.

Den bild som suggereras fram i Sveriges Radio och GT om ett stort och ökande narkotikabruk i delar av Göteborg bland ungdomar är därför bara dumheter. Den påhittade bilden i radion och i GT saknar verklighetsförankring.

Narkotikaerfarenheten bland eleverna i Göteborgsundersökningarna har varit på ungefär samma nivå under 2000-talet. Sedan undersökningen 2016 har i årskurs 9 flickornas andel minskat från 6 till 5 procent medan pojkarnas andel ökat från 7 till 8 procent. Vilket betyder att totalsiffran blir samma som för tre år sedan, 7 procent. I gymnasiet ligger narkotikaerfarenheten kvar på ungefär samma nivå som 2016. I den senaste undersökningen i gymnasiets år 2 är andelen bland pojkarna drygt 23 procent och andelen bland flickorna knappt 18 procent. Totalsiffran blir 20,7 procent.

Den stadsdel som har det mest utbredda bruket av narkotika bland ungdomar är Majorna-Linné men det är också där den största minskningen bland elever i årskurs 9 skett sen 2007. Bland gymnasielever har det istället skett en ökning i samma stadsdelsområde under samma tidsperiod. Det stadsdelsområde som ligger närmast Majorna-Linné är Centrum och därefter följer andra centrala stadsdelsområden. Men bruk av narkotika är ovanligt i alla stadsdelar. Över 90% av alla skolelever i årskurs 9 och cirka 80% av alla gymnasieelever i årskurs 2 har aldrig provat narkotika.

Det minsta bruket av narkotika finns i stadsdelsområden med stora inslag av landsbygd (Västra Hisingen, Norra Hisingen, Angered) eller betydande inslag av överklass och övre medelklass (Västra Hisingen, Västra Göteborg och Askim-Frölunda-Högsbo) liksom områden med stor inslag av fattiga områden (Angered, Östra Göteborg, Västra Hisingen). Att det skulle finnas ett samband mellan rika stadsdelar och stort bruk av narkotika går det inte att hitta belägg för i statistiken för Göteborg.

I stort sett all narkotika som ungdomar provat är cannabis. Erfarenheten av annan narkotika är i det stora hela försumbar men det vanligaste är smärtstillande medel, kokain och ecstasy. Bland samtliga svarande elever är det 2019 drygt 2 procent i årskurs 9 och 6 procent i gymnasiets år 2 som anger att de också använt annat narkotikapreparat än cannabis. Det är få elever, 0,3 procent i grundskolan och 0,8 procent i gymnasiet som svarar att de enbart använt annan narkotika än cannabis.

I radioprogrammet uttalar sig en områdespolis om narkotikabruket i Göteborg och hävdar att det är omfattande. Det är inte sant och polisen som heter Hans-Jörgen Ostler vet inte vad han pratar om alternativt ljuger medvetet. Journalisterna Martin Jönsson i Sveriges Radio och Viktor Nordblad i GT kokar soppa på en spik. Deras påståenden saknar all form av verklighetskoppling.

Viktor Nordblad hittar även på om våldet i Tynnered och påstår ett en skjutning ägde rum där dagens innan nyårsafton. Det är genomfel. Skjutningen ägde rum i Biskopsgården och även om den skjutne enligt polisen kan kopplas till kriminella gäng i Tynnered så tycks skjutningen inte ha något med konflikterna i Tynnered att göra.

Det finns dessutom ingenting som knyter den aktuella gängkonflikten till narkotikaförsäljning så även på den punkten är Nordblad sannolikt ute och cyklar. Den kan ha med knarklangning att göra, men inget vet om det faktiskt är så. Den kan lika gärna vara kopplad ett större rån eller nåt bedrägeri.

I 2019 års undersökning är det totalt cirka 5 procent av flickorna och cirka 8 procent av pojkarna i årskurs 9 som uppger att de använt cannabis någon gång. I gymnasiet är det totalt 17 procent av flickorna och 23 procent av pojkarna som uppger att de använt cannabis. Av dessa utgör engångsanvändarna cirka 2 procent i grundskolan och drygt 4 procent i gymnasiet. Med andra ord har de flesta som uppger att de använt cannabis gjort det mer än en gång. Framförallt i gymnasiet är det fler pojkar än flickor som använt cannabis många gånger.

I årskurs 9 sjönk andelen engångsanvändare i undersökningen 2010 för att sedan öka igen och under 2019 var det 28 procent av hela gruppen användare. I gymnasiet har andelen engångsanvändare bland alla som använt cannabis successivt minskat sedan 2007, då den var 30 procent. Idag är den 23 procent. Sammanfattningsvis kan detta tolkas som att gruppen frekventa cannabisanvändare har ökat på gymnasiet men inte i grundskolan under åren 2007 – 2019.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!