Operation Rimfrost är ett spel för gallerierna

Polischefen i Göteborg, Erik Nord, menar i en artikel i DN att den stora insatsen mot gängrelaterad grov brottslighet som går under namnet Operation Rimfrost är ett spel för gallerierna. Det verkar handlingskraftigt men kan i själva verket vara kontraproduktivt:

– Det ser handlingskraftigt ut. Men det kanske inte blir så mycket pang för pengarna som man tror, säger Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg.  

[…]

Erik Nord är känd som en frispråkig polischef beredd att ta strid även i kontroversiella frågor. I ryggen har han och hans kollegor dokumenterat stora framgångar i att bekämpa gängvåldet. Under förra året dödades en person och tolv skadades i skjutningar i Göteborg, betydligt färre än 2018 och en avsevärt bättre utveckling än i Stockholm och Malmö.

Erik Nord förklarar framgångarna delvis med ett idogt förebyggande arbete på lokal nivå, något som han säger riskerar att bli lidande under Rimfrost. 

– Det finns risk att så här långa särskilda händelser emellanåt kortsluter eller kastrerar det ordinarie ledningssystemet. Att allt som inte har koppling till Rimfrost läggs åt sidan, säger han. 

Göteborg har alltså genom långsiktigt förebyggande arbete och mjuka metoder lyckats mycket bättre än alla andra polisområden och regioner i Sverige när det gäller att bekämpa den organiserade brottsligheten. I Göteborg har antalet skjutningar minskat sen 2013 och det allra värsta året var år 2000. När polischefen i ett sådant framgångsrikt polisområde menar att insatser som Operation Rimfrost är fel väg att gå så har det onekligen en stor tyngd.

Dessutom anses Göteborg ha fler individer inom gäng som anses tillhöra den organiserade brottsligheten än andra städer. Ändå har staden minst antal skjutvapenmord, skjutningar och sprängningar i Sverige. Polisen i Göteborg har högre uppklarning av gängrelaterade brott än andra polisdistrikt och har lyckats få befolkningen i utsatta områden att lita på dem och vittna mot de kriminella. De har också flera gånger fått gängmedlemmar att hoppa av och vittna mot sina tidigare gängkompisar. Detta ger ytterligare tyngd åt Erik Nords uttalanden om problemen med Operation Rimfrost.

Att det kan vara problematiskt med insatser av den typ Rimfrost representerar visar tidigare erfarenheter från Malmö där en liknande insats genomfördes 2012. Den hade inga som helst långsiktiga effekter. När insatsen var över så ökade antalet skjutningar och sprängningar mycket kraftigt i Malmö med start 2014. Särskilda insatser som Operation Rimfrost är uppenbart kontraproduktiva på sikt.

Det finns städer och polisområden som använt nolltolerans och hårda metoder mot den gängrelaterade brottsligheten. Det gäller exempelvis Uppsala och polisregion Mitt som förutom Uppsala län också omfattar Gävleborg och Västmanlands län. Det har resulterat i ökat skjutande och området är idag det värst drabbade av gängvåld i Sverige och Uppsala har mest skjutningar per capita i Sverige. Det är ett totalt misslyckande för den polistaktik som politiker och journalister i Sverige ofta tycker är den bästa och visar tydligt att hårda tag och nolltolerans inte fungerar utan förvärrar läget.

Att Polisregion Mitt leds av den tidigare hårt kritiserade polischefen Carin Götblad som förknippats med olagliga polismetoder och skandaler kring polisinformatörer (tjallare, golare) och nu också kritiserats för mindre ekonomiska oegentligheter har sannolikt inte gjort polisarbetet i regionen bättre.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!