Tullverkets narkotikabeslag ökade under 2019

Tullverket beslagsstatistik för 2019 visar att närmare 7 500 beslag av narkotika gjordes under 2019. Det är fler narkotikabeslag än myndigheten någonsin har gjort och innebär en ökning med 33% jämfört med 2018.

Det går även att utläsa av statistiken att smugglingen av narkotiska läkemedel (tramadol, oxycontin etc) har ökat markant samt att mer traditionella droger fortfarande ligger på en hög nivå. Ett ökat antal betyder dock inte nödvändigtvis ökad mängd narkotika. Att antalet beslag ökat med 33% innebär inte att mängden narkotika ökat lika mycket.

– Det finns flera orsaker till ökningen av antalet beslag. Dels att Tullverket fått ökat budgetanslag så att vi kan anställa fler medarbetare och därmed också genomföra fler tullkontroller, dels att inflödet av narkotika är stor, säger Lars Kristoffersson, chef för brottsbekämpningen i Tullverket, i ett pressmeddelande.

De flesta narkotikapreparaten har under 2019 ökat vad det gäller antalet beslag och mängden narkotika. Tullverket menar att det handlar om ökad efterfrågan av flertalet narkotikatyper parallellt med den mycket omfattande ökningen av narkotiska läkemedel. Ett ökat antal kan betyda ökat inflöde av narkotika men behöver inte alls betyda det. Kristoffersons uttalande är ytterst tveksamt. Det kan ju lika gärna bero på att Tullverket varit duktigare på att hitta smugglade droger.

2019 var beslagen av narkotiska läkemedel på historiskt höga nivåer med över 2,8 miljoner beslagtagna tabletter – en rekordnivå för Tullverket.

– Beslagen av narkotiska läkemedel står som kategori för den största ökningen i antal beslag, vilket innebär att vårt arbete ger resultat samtidigt som att det är en oroande utveckling avseende inflödet. Vi kan se att inköpen av preparaten ofta sker via olika forum på internet och Tullverkets stora antal beslag i post- och kurirflödet kan förklaras av det här fenomenet, konstaterar Lars Kristoffersson.

Amfetamin är den fortsatt mest förekommande centralstimulerande narkotikan och Tullverket beslagtog 334 kg under 2019. Även antalet beslag ökade rejält. Metamfetamin är däremot en drog som i stort sett inte existerar i Sverige. Antalet beslag var få och mängderna mycket små.

– Här gör Tullverket flest antal beslag i post- och kurirflödet, men under 2019 gjorde vi också ett antal riktigt stora beslag huvudsakligen i person- och lastbilsflödet, säger Lars Kristoffersson.

Heroin låg 2019 på ungefär samma beslagsnivå som för 2018 när det gäller antalet beslag men antalet beslag var klart lägre än 2018. Heroin är en drog som blir allt ovanligare i Sverige. Totalt beslagtogs nära 60 kg heroin under 2019 och främst görs beslag av det bruna heroinet som är avsett att röka.

Tullverkets kokainbeslag under 2019 uppgick till 43 kg, vilket är en minskning mot 2018 då myndigheten gjorde några mycket stora beslag. Antalet beslag av kokain minskade också.

– Vi vet att det finns ett stort utbud av kokain på den svenska marknaden och vi fortsätter att arbeta hårt för att identifiera smugglingsvägar och de kriminella som är involverade i kokainsmuggling, säger Lars Kristofferson.

Lars Kristoffersons uttalande om kokain tycks baserat på ren gissning. Beslagen har minskat, men ändå finns det mer. Det kan vara så, men det betyder också att bara för att beslagen ökar för en viss drog så betyder det inte att drogen blivit vanligare.

Hasch (cannabisharts) och marijuana visar enligt Tullverket på en fortsatt trend mot ökad efterfrågan. Det är som jag nämnt ovan ett påstående som saknar verklighetsunderlag. Tullverket gjorde fler och större beslag av dessa preparat under 2019, framförallt i lastbilsflödet och i kurir- och fraktgodsflödet. Det finns dock ingen korrelation mellan antalet beslag, mängden beslag och hur vanlig en drog är. Många beslag tyder inte på att en drog blivit eller är vanligare. Det kan göra det men det kan lika gärna tyda på att tullen blivit bättre på sitt jobb, Totalt gjorde Tullverket över 2 000 beslag och beslagtog 759 kg hasch och 356 kg marijuana.

I Tullverkets statistik för 2019 går det också att utläsa antal alkoholbeslag och den beslagtagna mängden. Dessa beslag har också har ökat.

– Vi ser fortfarande ett stort inflöde av alkohol i södra delarna av Sverige. Tidigare fördes ofta större mängder alkohol över gränsen, men nu har vi observerat att kriminella allt oftare har mindre mängder med sig för att undgå upptäckt och i stället reser flera gånger tur och retur till Tyskland. Genom ett gediget underrättelse- spanings- och utredningsarbete samt bra internationell samverkan har vi kunnat identifiera och lagföra flera av dessa smugglare, säger Lars Kristoffersson.

Tullverkets beslag av cigaretter uppgick under 2019 till 42 miljoner cigaretter, vilket är en ökning med 18,5 miljoner jämfört med föregående år. Under 2019 gjordes flera stora beslag av cigaretter.

– Vår tolkning av statistiken mellan 2019 och 2018 beror på några stora beslag som får effekt på utfallet. Det går inte att utifrån ett fåtal beslag dra några generella slutsatser rörande trender, säger Lars Kristoffersson.

Under 2019 inledde Tullverket 10 577 förundersökningar, vilket är en ökning med 30 procent jämfört med föregående år. Under 2019 har totalt 217 personer lagförts för grov brottslighet, vilket har resulterat i 668 utdömda fängelseår. Tullverket har under året drivit färre men mer omfattande och komplicerade ärenden. Myndigheten har under året identifierat 37 kriminella nätverk.

– Tullverket gjorde flera stora beslag förra året och i det sammanhanget känns det också viktigt att lyfta Tullverkets samarbete med andra brottsbekämpande myndigheter, både nationellt och internationellt. Flera av våra beslag och tillslag är goda exempel på myndighetssamverkan och det samarbetet är viktigt för fortsatta framgångar, säger Lars Kristoffersson.

Läs också: Åtal mot personer bakom drogsajt på internet

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!