Förklaringar, orsaker och åtgärder mot brottslighet

Det finns tre faktorer som är totalt avgörande för vem som begår brott. Det är inte orsaken till ett visst enskilt brott begås men de är grundläggande faktorerna bakom brottslighet. Faktorerna är kön, ålder och klass.

De flesta brott begås av unga män från arbetarklassen. Det är välbelagt. För att minska brottsligheten bör därför förebyggande insatser mot brottslighet till stor del inriktas på unga fattiga män.

Att det är på detta vis med brottsligheten har strukturella, genetiska och sociala förklaringar.

Genetiska/biologiska orsaker som troligen är huvudanledningen till att män begår mycket fler brott än kvinnor kan inte bekämpas. Ofta förstärks dessa problem genom felaktig uppfostran, dvs sociala och genetiska orsaker går hand i hand. Lösningen på dessa biologiska/genetiska och sociala problem är bland annat att ge unga män annat att göra. Fritidsgårdar, arbete, idrott, värnplikt osv. Det handlar om strukturella åtgärder. Det är samhället, dvs vi alla tillsammans, som måste satsa resurser på sådana åtgärder.

Att det framförallt är fattiga personer eller personer från fattiga omständigheter som begår brott har sociala och samhälleliga orsaker. Det är ett strukturellt problem. Människor som förtrycks, inte ser någon framtid och känner sig bortskuffade från samhället (alienerade) har lättare att använda brott för att skaffa sig det som de annars inte fått. Detta problem kan bara åtgärdas genom strukturella förändringar. Dvs minskade klassklyftor, minskad segregation, minskad rasism, ökad jämlikhet etc.

Förtryck, segregation, utfrysning, rasism, diskriminering etc kan också skapa kulturer där brott mot andra är moraliskt riktigt, men brott mot den egna gruppen är moraliskt förkastligt. Det innebär att det finns grupper med människor där brottslighet är vanligare och dessutom accepterat i vissa sammanhang. Sådana kulturer kan uppstå i ett bostadsområde, på en ort, i en stad, i en viss folkgrupp osv. Dessa kulturer kan överleva i århundraden om diskriminering och rasism fortsätter. Detta är ett strukturellt problem som bara lösas genom strukturella förändringar.

Många av de fattiga unga män som begår brott har också diagnoser och störningar av olika slag. Dessa kan vara av både genetisk och social natur. De kan hanteras genom mer resurser i skolan, stöd till familjer, omhändertagande, fosterfamiljer med mera. Återigen är det samhället som måste agera med sociala åtgärder och vård.

Det är dessutom vanligt att personer med psykiska sjukdomar och diagnoser missbrukar. Ofta kan det handla om ren självmedicinering för att stå ut med livet som annorlunda. Missbruk ökar risken för brottslighet och förstärker ofta problem som redan finns. Även detta hanteras bäst genom sociala åtgärder som vård och omsorg.

Högern brukar snacka om att det handlar om moral. Det är klart att värderingar och moral har betydelse, men för en fattig blir den gängse moralen ointressant om den upplever att den är utstött ur samhället. Då kan svaret bli en annan moral. Att prata om moral och personligt ansvar är därför inte en lösning på de problem som orsakar brottslighet.

En människa med psykisk sjukdom eller annan typ av personlighetsstörning kan inte alltid själva förväntas kunna hantera moraliska frågor på samma sätt som andra. En fattig människa har kanske inte alltid råd med moral (eller anser kanske inte att den har råd med moral) som innebär att den kommer att svälta eller inte ha möjlighet att få det andra har. En ung kille har av biologiska genetiska orsaker dessutom svårt att hantera begreppet moral eller de långsiktiga följderna av ett handlande överhuvudtaget. Att babbla om moral är därför meningslöst. Det hjälper oss inte att lösa problemen med brottslighet.

Åtgärder mot brottsligheten måste vara strukturella (ökad jämlikhet, minskade klassklyftor, minskad segregation, minskad arbetslöshet, minskad bostadsbrist etc) och sociala (fritidssysselsättning, ekonomiska bidrag, vård, omsorg med mera). Prat om moral och personligt ansvar förändrar inte ett skit (men naturligtvis har en person ansvar för sina handlingar).

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!