Vanligaste födelseland bland de som invandrar till Sverige

Det vanligaste födelselandet bland de som invandrade till Sverige år 2019 var Sverige följt av Indien, Afghanistan och Syrien. Dvs personer födda i Sverige som bott utomlands och återvände till Sverige var de vanligaste invandrarna. 2014-2018 var Syrien det vanligaste födelselandet för invandrare till Sverige och innan dess var det Sverige. Invandrare från Syrien och Afghanistan är framförallt flyktingar medan invandrare från Indien är arbetskraftsinvandrare. Invandringen och folkökningen minskade under 2019.

Sveriges befolkning ökade dock även under 2019, främst på grund av invandringsöverskott, dvs fler invandrade än antalet som utvandrade. Sveriges befolkning har under 2010-talet ökat kraftigt, med cirka 1% om året. Störst var ökningen 2016. Sverige har också ett födelseöverskott, dvs det föds fler än det dör.

Invandringen har de senaste tio åren varit den högsta i Sveriges historia. Även utvandringen har varit den högsta någonsin, under 2015 större än utvandringen till USA under nåt enskilt år på 1800-talet.

Personer födda i Sverige var den största gruppen utvandrare. De stod för var tredje utvandring eller 16 028 personer. Det var en liten minskning jämfört med året innan då 16 655 svenskfödda utvandrade. Av de utrikes födda utvandrarna var personer födda i Polen den största gruppen med 2 057 utvandrare. Även Indien och Finland hade över 2 000 utvandrare under 2019.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!