Avskaffa reseavdragen

Det finns idag ingen anledning att subventionera resor. Speciellt inte resor med bil. Därför borde reseavdragen avskaffas omedelbart. Huvuddelen av reseavdragen går till rika personer i storstädernas välmående villaförorter. Det behöver inte avdragen. Resten går till boende i glesbygd. De behöver inte heller avdragen då de bor mycket billigare än boende i städer och storstäder. Reseavdragen bidrar till ökat resande trots att resandet måste minska.

För att minska resandet föreslår Trafikverket därför i sin senast rapport om klimatmålen bl.a. att reseavdragen förändras. De förslår också en rad andra åtgärder med kvotering och skatter. Vidare bör naturligtvis all utbyggnad av vägar och infrastruktur för bilsim stoppas till förmån för utbyggnad av kollektivtrafik, järnvägar, spårvägar, tunnelbanor etc.

Städer måste också förtätas och funktionsblandas för att biltrafik ska kunna ersättas med ökad kollektivtrafik, cykling och gångtrafik. För Göteborgs del betyder det att det ska byggas där det redan finns stadsbebyggelse och fungerande spårbunden kollektivtrafik. Mölndalsåns dalgång, Partihallarna, Guldheden, Gamlestaden, Kviberg, Sävenäs, Örgryte, Högsbo, Kungsladugård, Frihamnen, Backaplan etc. Dessutom är det nödvändigt med utbyggnad av järnvägen till Borås, till Stenungsund, mot Falköping, mot Trollhättan, till hamnen och till Varberg. Alla järnvägar runt Göteborg helt enkelt. Spårvägen måste förstås också byggas ut.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!