Rättegång gällande Sveriges näst största cannabisbeslag

I augusti 2019 kontaktades polisen i Stockholm av en nervös man i 40-årsåldern. En egen företagare som hade hyrt ut ett garage i Frihamnen i Stockholm för en dag till några personer som betalade honom 25 000 kronor. Med tanke på den stora summan var mannen övertygad om att det handlade om något kriminellt. Han vågade dock inte säga nej till de män som vill hyra lokalen av honom. Polisen tar honom på allvar och bestämmer sig för att börja övervaka garaget den aktuella dagen. Mannen misstänktes till en början själv för brott men är avskriven som misstänkt och lever numera med skyddad identitet och skyddad adress på annat håll i landet.

På kvällen samma dag kom 5 personer till garaget för att plocka upp cannabis, huvudsakligen i form av hasch, som fanns i lokalen. Narkotikan kom dit med en mindre polskregistrerad lastbil som levererade ventilationsskåp i plåt. Narkotikan fanns i skåpen. Polisen filmade alltihop. På skåpen hittade polisen fingeravtryck på två män från en mellansvensk stad. De som körde lastbilen och de två männen vars fingeravtryck hittades på skåpen har inte gripits av polisen och har inte åtalats. De fem som hämtade narkotikan greps av polisen och 372 kilo cannabis beslagtogs. De gripna har inte tidigare gripits för några allvarliga brott och var inte kända av polisen sen tidigare.

Det handlar om en 40-årig man med stora spelskulder som tidigare varit gängkriminell, en 17-årig kille från en ort norr om Stockholm som begått ganska många småbrott, en 21-årig man från Malmö som tidigare dömts för stöldbrott, en 28-årig kvinna som är lärare och inte har någon som helst känd koppling till kriminalitet samt hennes vän, en 26-årig kvinna som har kopplingar till en man som är lite tyngre kriminellt belastad. Hon försökte hjälpa mannen att fly från polisen när han skulle gripas efter att ha rymt från fängelse. Alla greps after att ha hämtat narkotika i lagerlokalen eller i lokalen vad det gäller 17-åringen. Den yngre kvinnan och tonåringen lastade också av skåpen från lastbilen med hjälp av en pallyftare. Läraren var också närvarande.

Nu har rättegången genomförts mot de fem gripna som alltså bara är underhuggare vad det gäller narkotikahanteringen. Vilka huvudmännen kan vara är okänt men företagaren vet sannolikt. Han har dock som det verkar inte velat uppge några namn eller uppgifter som kunna leda polisen i rätt riktning.

Alla som åtalats förnekar narkotikabrott men den yngre kvinnan medger att hon varit medveten om att de sannolikt gjort nåt brottsligt och hon använde hela tiden handskar när hon hanterade narkotikan. Det var också hon som visste hur skåpen som skulle öppnas och som skaffat bil och Ikea-kassar att lasta narkotikan i. Läraren hävdar att hon inte begriper nånting. 17-åringen hävdar att han fått 1 500 för att hjälpa till med att lasta av bildelar. Han har varit i lokalen men det kan inte bevisas ha hanterat någon narkotika förutom den som fanns i skåpen han hjälpte till att lasta av men det betyder ju inet att han varit medveten om att skåpen innehöll cannabis. Han är däremot helt knuten till förekomsten av ett skjutvapen i hans rum i föräldrarnas bostad. Den äldre mannen med spelskulder hävdar att han skulle hämta elektronikprodukter. Den yngre mannen från Skåne hävdar att han skulle hämta bildelar.

Snacket om elektronikprodukter och att de som hanterade haschet och marijuanan inte skulle ha vetat vad det handlade om är bara dumheter. Det är ju ganska lätta att se att det helt klart inte är elektronik eller nåt annat liknande i plastpaketen. Alla som hanterat narkotikan har naturligtvis insett vad det handlad om. Läraren verkar dock ha dragits in i det hela av den yngre väninnan med de kriminella kontakterna.

Åklagaren yrkar på sluten ungdomsvård i ett år och sju månader för tonåringen, 4 års fängelse för grovt narkotikabrott när det gäller den medelålders mannen med spelskulder, 4 år och tre månaders fängelse för skåningen samt 7 års fängelse för den yngre kvinnan såväl som för läraren.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!