Felaktigt i ETC om droganvändning i Sverige

Roya Hakimnia har skrivit en ledare i ETC som handlar om droger. Närmare bestämt om att avkriminalisera narkotikainnehav för eget bruk och eget bruk av narkotika. Om detta är vi helt överens. Men sen påstår hon att droganvändningen i Sverige bara ökat under den tid som eget bruk varit kriminaliserat. Det är inte sant. Det är faktiskt så att Hakimnia i det fallet delvis lånar ut sig till en högerextrem beskrivning av verkligheten. En falsk beskrivning.

Sverige har i ett internationellt perspektiv en mycket låg nivå av narkotikabruk och det finns inget som tyder på att det ökat sen 1988. Det har sannolikt med Sveriges restriktiva narkotikapolitik att göra. Däremot är dödligheten bland missbrukare och brukare av opioider (heroin, morfin, fentanyl, buprenorfin, metadon, oxikodon, tramadol etc) högre än i de allra flesta andra länder. Narkotikadödligheten är helt kopplad till bruk och missbruk av opioider Med all sannolikhet beror den höga dödligheten på den restriktiva narkotikapolitiken.

Hakimnia förstår inte heller att dödligheten I Sverige bland opioidmissbrukare och -brukare är mycket högre än i Estland. Detta då opioidmissbruk och -bruk är mycket vanligare i Estland än Sverige. I Sverige är det ovanligt med opioider, i Estland är det vanligt. Att jämföra dödligheten i förhållande till befolkningsstorleken är ett helt orimligt sätt att räkna och ger felaktiga resultat.

Hon har också grundläggande fel om cannabis. Det finns inget som tyder på att det är cannabishandel som ligger bakom skjutningarna och sprängningarna bland kriminella i Sverige. Istället kan de flesta kedjor av mord och våld kopplas till stora rån (detta gällde tidigare men numera finns inga stora rån), bedrägerier och byggbranschen. Enskilda våldsdåd som inte ingår i en serie av skjutningar och sprängningar är ibland kopplade till cannabishandel men kanske oftare ibland till kärleksaffärer och upplevda kränkingar. Ibland handlar det om makten i det kriminella nätverket. Ibland som släktfejder.

Avkriminalisering av eget bruk samt innehav för eget bruk skulle troligen leda till minskad dödlighet bland opioidbrukare. Men bara om en sådan reform kombineras med en satsning på vård. Annars uteblir effekten. Det är också tveksamt om en vettig reform går att genomföra i Sverige med sin privata och avreglerade sjukvård. När det gäller gängvåldet kommer det dock sannolikt inte att ha någon effekt. För att få bukt med sådant krävs mer långsiktiga strukturella satsningar såsom bostäder åt alla, arbete åt alla, minskade ekonomiska klyftor, bättre psykvård, fritidssysselsättningar för unga etc.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!