Invandrare har högre utbildningsnivå än svenskfödda

De invandrare som kommer till Sverige idag har en högre utbildningsnivå än de som är svenskfödda. Av de som har invandrade under perioden 2006–2017 hade hälften en eftergymnasial utbildning, vilket är en större andel än bland både utrikes födda som har invandrat före 2006 och bland de inrikes födda. Invandrare till Sverige är numera genomsnittligt bättre utbildade än vad personer födda i Sverige är.

Lågutbildade invandrare kommer numera främst till Sverige som arbetskraftsinvandrare för tillfälliga jobb med bärplockning, skogsplantering och i byggbranschen.

2010 beviljades 13 612 arbetstillstånd för personer från länder utanför EU/EES. Av detta handlade 4 663 arbetstillstånd (34%) om arbeten som krävde nån from av högskoleutbildning eller om chefspositioner. 2018 hade denna andel ökat till 44% (totalt 18 431 arbetstillstånd varav 8 170 krävde högskoleutbildning eller handlade om en chefsposition).

Källa: Migrationsverket. Beviljade arbetstillstånd 20182017 och 2016

Även bland flyktingar har utbildningsnivån ökat då andelen somalier och afghaner minskat bland flyktingarna. Istället har andelen syrier, irakier och pakistanier ökat. De har en genomsnittligt högre utbildningsnivå.

Total sett har alltså utbildningsnivån bland de flyktingar och invandrare som söker sig till Sverige ökat ganska kraftigt.

Under 2018 beviljades totalt omkring 133 000 uppehållstillstånd. 31 procent av dessa uppehållstillstånd avsåg flyktinginvandrare och personer med flyktingliknande skäl, samt deras anhöriga. Resten utgjordes av invandring från EES-länderna, arbetskraftsinvandring, gäststudenter, övriga anhöriga etc. Den vanligaste invandraren är en svensk som arbetat utomlands. Andra vanliga invandrare är hantverkare från Polen, bärplockare från Thailand, IT-tekniker, programmerare etc från Indien och flyktingar från Syrien.

Det finns därför ingen som helst anledning att specifikt uppmärksamma och begränsa invandringen av lågutbildade på det sätt två förvirrade professorer som helt verkar sakna kunskap om invandring föreslår i en debattartikel i GP.  Detta då det helt enkelt inte längre är ett problem.

Läs också: Invandringen till Sverige har förändrats

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!