Skärpta straff för skjutningar i södra Stockholm

Svea hovrätt har dömt två män för mordförsök vid en skjutning i Brandbergen i januari 2018. En av männen dömdes dessutom för en skjutning i Haninge i december 2017. Männen fick fängelse i 12 respektive 14 år.

I december 2017 blev en man skjuten i benen utanför en restaurang i Haninge utanför Stockholm. Han fick livshotande skador. En kvinna som stod bredvid träffades av skott och även hon fick svåra skador. Tingsrätten dömde en 26-årig man för skjutningen. Han dömdes för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till kroppsskada till sex års fängelse.

I januari 2018 blev en annan man skjuten utanför sin bostad i Stockholmsförorten Brandbergen. Tingsrätten dömde en 31-årig man för försök till mord till sju års fängelse. Även den 26-årige man som dömdes för skjutningen i Haninge stod åtalad för mordförsöket i Brandbergen, men frikändes av tingsrätten.

Hovrätten har nu dömt den idag 26-årige mannen, Roberto Rodriguez Ortiz, för båda skjutningarna. Han dömdes alltså för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till kroppsskada i Haninge i december 2017 och för försök till mord i Brandbergen i januari 2018. Hovrätten dömde honom till 14 års fängelse.

Den idag 31-årige mannen, Bakary Dibba, dömdes även i hovrätten för försök till mord i Brandbergen i januari 2018. Han fick straffet skärpt till 12 års fängelse och ska efter avtjänat straff utvisas också på livstid. Bakary Dibba är bror till Liman Dibba, den man som var den egentliga måltavlan när Ndella Jack sköts ihjäl i Råcksta och som utsattes för en beskjutning i Alphyddan, Nacka.

Dessutom dömdes ytterligare en person för narkotikabrott men frikändes vad det gäller inblandning i mordförsöket.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!