Hederskulturen i Hällesåker

Hällesåker är ett litet samhälle i Mölndals kommun ute på landsbygden en bit från Göteborg. GP har i ett reportage visat på hur hederskultur, intolerans och förtryck styr livet i den lilla orten. Ingen får tala med journalister eller andra utomstående, ett gäng med yngre män ser till att dessa regler följs genom hot och trakasserier. Ingen får vara med i ortens facebookgrupp om den inte godkänts av denna grupp av unga män. Den som avviker på något sätt, är homosexuella, invandrare, har andra uppfattningar om flyktingpolitik eller om politik i allmänhet isoleras och hotas.

Artikeln avslöjar också de otroliga fördomar som folk bär på. De som slangar bensin och diesel är med stor sannolikhet själva från Hällesåker eller nåt närliggande liknande samhälle. Att folk från Göteborg skulle åka ut till Hällesåker för att begå brott är bara dumheter. Dessutom är Hällesåker sannolikt en av de platser där det begås minst brott i hela Göteborgsområdet. Småorter på landsbygden brukar vara det.

Problemet i Hällesåker är istället nåt helt annat än stölder och brott. Det är intolerans, gangsterism, hot och hederskultur:

Flera män i 25-årsåldern i kepsar och skinnvästar mötte upp och talade om för oss att vi inte får fota. Inte ens när vi uttryckte vår förtjusning över den fina gamla bilen på gårdsplanen och ställde frågor om den mjuknade gruppen som hade omringat oss.

”Det är en brandbil ser du väl.” De sa åt oss att gå. Stämningen trappades upp och vi insåg att vi inte var välkomna. Den amerikanska sydstatsflaggan hängde på flera ställen. Någon sorts ilska skar igenom luften.

Lotta bekräftar att det kan hetta till ibland. De unga killarna med epa-traktor vi skulle intervjua, de som Lotta hade samlat ihop inför det här reportaget, är försvunna. När vi rullar nerför vägen till det gamla trähuset är det ingen där.

– De har skrämt i väg dem, nu vågar ingen ställa upp, konstaterar Lotta.

Lotta syftar på de äldre killarna i bilklubben på andra sidan vägen.

Jag kan inte se nån som helst skillnad på agerandet från de unga männen i Hällesåker jämfört med hur släkten Ali Khans unga män kan agera i Hammarkullen eller andra delar av Angered. Det är ren och skär hederskultur. Maffiametoder. Med exakt samma orsaker som hederskulturen i vissa förorter.

Invånarna i Hällesåker känner sig osedda, överkörda, nonchalerade, utanför och diskriminerade. Precis som invånarna i Hammarkullen. Problemen är desamma och har samma orsaker. Makten och politikens nonchalans. Nedskärningar, avregleringar. När politiken bara är till för de människor som redan har makt och som är rika så blir reaktionerna desamma överallt. Intolerans, rasism, religiös fanatism, hot, isolering och segregation.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!