Mjuka metoder och dialog – polisens framgångsrecept

I Göteborg har polisen varit bättre på att bekämpa den organiserade brottsligheten än någon annan stans i Sverige. Orsaken är att polisen i Göteborg i huvudsak arbetat långsiktigt och förebyggande. Mjuka metoder, dialog och samarbeta med andra myndigheter har varit det viktiga. Resultatet har blivit minskat våld, högre uppklarning av gängrelaterade grova brott.

Även när det gäller fotboll och supportervåld har göteborgspolisen lyckats bättre än andra delar av Sverige. I Göteborg är det lugnare och det finns ytterst små motsättningar mellan polisen och fotbollsfansen, inklusive huliganfirmorna. Orsaken är mjuka metoder med fokus på dialog och kommunikation.

Överallt där hårda metoder använts mot organiserad brottslighet eller fotbollshuliganism har problemen ökat. Detta är speciellt tydligt i polisregion Mitt (Uppsala, Västerås) när det gäller den gängrelaterade brottsligheten som idag är det område som är hårdast drabbat av gängrelaterade mord och skjutningar. Där har fokus på hårda metoder varit som störst.

Stockholmspolisen som fokuserat på hårda metoder mot fotbollshuliganer har endast lyckats med att skapa mer våld och fler öppna motsättningar. Deras metoder har varit helt kontraproduktiva när det gällt att minska huliganvåldet.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!