Vart tog gängskjutningarna vägen?

2013 började antalet gängrelaterade skjutvapenmord och skjutningar i Göteborg minska. 2019 var antalet skjutvapenmord nere i två stycken. Det lägst antalet på många år. 2015 började antalet skjutvapenmord i Stockholm öka men de två senast åren har den minskat i antal vilket också varit fallet i Malmö. Istället har antalet skjutvapenmord och skjutningar ökat i städer som Uppsala, Västerås, Norrköping, Linköping och Örebro. Sammanlagt har skjutningarna inte minskat på årsbasis, men de har minskat tydligt sen sommaren 2019. Så tydligt att media började skriva om sprängningar istället för om skjutningar.

De flesta bombdåd har dock inte lett till några dödsfall och ingen av de stora sprängdåden som ägde rum under 2019 i Linköping, Norrköping, Stockholm, Örebro och Landvetter med flera orter innebar något dödsfall. När många av sprängdåden kunde kopplas till Bandidos MC och personer med svenska namn, till byggen och till en enda bombmakare så slutade media skriva om dem. De tycks dessutom ha upphört de senaste månaderna, till och med I Malmö där små bomber och sprängladdningar varit populärt under några år.

I media lyser gängbrottsligheten med sin frånvaro i nuläget. Orsakerna är flera. En av dem är att media inte längre kan koppla dåden till förortsgäng utan det verkar mest handla om det svenskdominerade Bandidos MC. Det verkar inte intressant för media att skriva om det. En annan orsak är att gängskjutningar och gänganknutna sprängdåd helt tycks ha upphört i nuläget. Det finns helt enkelt inte något att skriva om på detta område.

Anledningen till att de grova gängrelaterade brotten till stor del lyser med sin frånvaro just nu är lite oklar. Men vad gäller Göteborg handlar det huvudsakligen om ett långsiktigt förebyggande arbete där polisen jobbat med dialog, kommunikation och andra mjuka metoder.

Dessutom kan kanske det faktum att vissa konfliktdrivande personer, exempelvis Eddie Jobe i Göteborg, för närvarande sitter i fängelse ha betydelse. I Malmö har en konfliktdrivande person, Amir Mekky, flytt utomlands och håller sig undan. Andra konfliktbenägna personer från Malmö är fängslade i Spanien. Han är inte bara efterlyst i Sverige utan även i andra europeiska länder och när det gäller Stockholm har många av de mycket konfliktbenägna personerna i Shottaz och Dödspatrullen fängslats i både Sverige och Danmark.

Det är naturligtvis inte så att den gängrelaterade grova våldsbrottsligheten försvunnit, men kanske har det på något sätt skapats en mer stabil situation vad det gäller makten i den undre världen. När det blir så leder det till att det blir mindre våld. Det har tydligt synts i Backa och Bergsjön i Göteborg där våldet försvann för länge sen och det verkar nu också synas i Biskopsgården. I Angereds olika stadsdelar som Gårdsten, Lövgärdet, Rannebergen, Angered C, Hammarkullen och Hjällbo har det aldrig varit speciellt våldsamt.

Läs mer:

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!