Albaniens regering kopplad till organiserad brottslighet

Milton Group är ett företag i Ukraina som är helt och hållet inriktad på bedrägeri. Det är en rent kriminell verksamhet, dvs det som burkar kallas organiserad brottslighet. DN har i en serie artiklar kartlagt företaget och dessa ägare ihop med en lång rad andra tidningar. De har rapporterat om omfattande bedrägerier riktade mot äldre svenskar.

Bland ledarna och ägarna till företaget finns Jakob Keselman, David Todua, Danil Gromov (också Danil Zaichenko) och Amant Josifi. David Todua pekas i artiklarna ut som huvudägare och Keselman är VD i den ukrainska delen av verksamheten. Amant Josifi är för sin del ansvarig, tillsammans med Andrii Romanko, för den albanska delen av verksamheten som återfinns i huvudstaden Tirana. Han är enligt DN ägare av företaget som driver verksamheten. Dessutom är han rådgivare åt den albanske försvarsministern vilket innebär en direkt koppling mellan den organiserade brottsligheten och Albaniens regering.

David Todua är dessutom huvudägare i flera bolag på Cypern, ett känt skatteparadis för personer från det forna Sovjet. Bland dessa företag finns flera som också är inblandade i bedrägerierna såsom Naspay (betalningstjänster) och Axios (reklamföretag). Jakob Keselman har tidigare också arbetat för Axios.

Bedrägeriverksamheten har också ett kontor i Georgiens huvudstad Tbilisi för vilket Danil Gromov tycks vara ansvarig.

Totalt finns det omkring 1 000 anställda på bedrägerikontoren i Kiev, Tirana och Tbilisi. Deras enda arbete är att genom telefonsamtal lura människor.

Alla de här nämnda personerna förnekar att brott förekommer i företagen. Todua förnekar att han är ägare eller på något sätt kopplad till Milton Group. Josifi uppger att han inte längre ingår i sitt företags ledning.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!