Fängelse för storskalig cannabisodling

Intill E20 i höjd med Jonslund, i Nossebro, Essunga kommun i Västergötland upptäcktes år 2019 en i det närmaste industriell odling av cannabis. Lagården var ombyggd till en fabrik med 3 459 cannabisplantor. Isolering, odlingslampor, konstbevattningssystem och särskilda fläktar hade installerats. Utredarna menar också att de åtalade tidigare framställt minst 400 kilo narkotika, på gatunivå kanske värt 20 miljoner kronor. Det ska enligt polisen var den största enskilda cannabisodling som upptäckts i Sverige. Tingsrätten menar att det bevisligen framställts drygt 189 kg cannabis mellan 2018 och 2019.

Odlingen upptäcktes på grund av dess ovanligt stora elförbrukning. Det behövs mycket ljus och värme för att odla cannabis inomhus i Sverige. För att minska mängden inköpt el hade odlarna då ändå installerat en dieselgenerator, men det räckte inte för att undgå upptäckt.

Gården ägs av ett par, Johnny Martinsson och hans fru, som köpte gården år 2011. Under hela tiden de ägt gården har de hyrt ut den till Benny Dahlin som enligt åtalet tillsammans med Ted Brandt, Rawa Rada, Milos Stamenkovic och Stefan Stojiljkovic utrustade och iordningsställde gården för cannabisodling.

Sammanlagt åtalades tio personer vid Skaraborgs tingsrätt för grovt och synnerligen grovt narkotikabrott, medhjälp till dessa brott och penningtvätt.

Tre personer dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott i Skaraborgs tingsrätt. Rawa Rada som anses ha en ledande position i det så kallade Backagänget dömdes till åtta års fängelse och Ted Brandt dömdes till sju års fängelse. Även Brandt anses tillhöra Backagänget. Benny Dahlin dömdes även för annan narkotikabrottslighet och fick också sju års fängelse.

Ytterligare två personer, Milos Stamenkovic och Stefan Stojiljkovic, dömdes för grovt narkotikabrott. De var de personer som skötte odlingen på uppdrag av de ovan nämnda. En av dem dömdes till fyra års fängelse och utvisning på tio år. Den andre dömdes till två års fängelse och utvisning på tio år.

Övriga åtalade dvs gårdens ägare och hantverkarna som monterat utrustningen samt en person till som är kopplad till Backagänget fick låga straff. Den sistnämnde fick villkorligt, de andra så korta straff att de i vissa fall inte är frihetsberövade.

Samtliga fem personer som dömts har varit frihetsberövade sen de greps och ska kvarbli i häkte till dess deras domar vinner laga kraft.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!