Stort cannabisbeslag gav fängelsestraff

Dom har fallit i rättegången om Sveriges näst störst beslag av cannabis genom tiderna.Det rör sig om ett beslag i Stockholm kring ett ärende där polisen tipsades av en av de inblandade. De som gripits är inga personer som kan sägas vara kriminella utan det handlar delvis om tidigare ostraffade personer som mot ersättning gåt med på att transportera stora mängder cannabis år några kriminella personer. Vilka de sistnämnda skulle vara är fortfarande helt okänt då de åtalade dömda inte sagt ett ljud om detta. Flera av dem bör dock vara kunniga om vilka personer det handlar om.

En av de dömda är dock sannolikt inte bekant med någon av de som egentligen är ansvariga för att ha importerat narkotikan. Det är den 28-åriga läraren som dömts till 6 års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott. Hon har dragits in i det hela genom sin vänskap med den andra kvinnan, en 26-årig kvinna som utan tvekan har haft kontakter med de kriminella som ligger bakom det hela. Även hon fick 6 års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott.

Alla som dömts har förnekat narkotikabrott men den yngre kvinnan medgav att hon varit medveten om att de sannolikt gjort nåt brottsligt och hon använde hela tiden handskar när hon hanterade narkotikan. Det var också hon som visste hur skåpen som skulle öppnas och som skaffat bil och Ikea-kassar att lasta narkotikan i. Läraren hävdade att hon inte begripit nånting.

En åtalad 17-åringen hävdade att han fått 1 500 för att hjälpa till med att lasta av bildelar. Han har varit i lokalen men det kan inte bevisas ha hanterat någon narkotika förutom den som fanns i skåpen han hjälpte till att lasta av men det betyder ju inte att han varit medveten om att skåpen innehöll cannabis. Han kunde däremot knytas till förekomsten av ett skjutvapen i hans rum i föräldrarnas bostad. Han fick ett år och sju månaders sluten ungdomsvård för synnerligen grovt narkotikabrott, ringa narkotikabrott och grovt vapenbrott

En äldre man från Stockholm med spelskulder och kriminellt förflutet hävdade att han skulle hämta elektronikprodukter. En yngre mannen från Skåne hävdade för sin del att han skulle hämta bildelar. De båda männen fick 4 års fängelse var för grovt narkotikabrott.

Ingen misstänkt huvudman har åtalats eller ens hittats. Kanske har polisen inte ens försökt hitta en sådan person.

Läs mer:  Rättegång gällande Sveriges näst största cannabisbeslag

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!